Marco van Basten kijkt toe hoe de videoscheids aan het werk is bij een bekerwedstrijd
NOS VoetbalAangepast

Van Basten blij met uitbreiding experiment videoscheids

Het experiment met de videoscheidsrechter wordt steeds verder uitgerold in de voetbalwereld. De FIFA gaat het hulpmiddel inzetten bij de Confederations Cup, die in juni wordt gehouden in Rusland.

Die beslissing wordt toegejuicht door Marco van Basten, bij de FIFA verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het voetbal. "Ja, we zijn er al een tijd mee bezig en ik denk dat het voetbal daar enorm mee is geholpen. Het is gewoon eerlijker."

Ook bij WK?

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zegt dat er "bemoedigende signalen" zijn voor het gebruiken van de videoscheidsrechter bij het WK een jaar later.

Voordat het zover is, moet de internationale spelregelcommissie IFAB in maart groen licht geven. De IFAB ging vrijdag al wel akkoord met een uitbreiding van het aantal competities waarin geëxperimenteerd wordt.

  • NOS
    Marco van Basten bij de bijeenkomst van IFAB
  • IFAB
    De jaarlijkse vergadering van de IFAB

Infantino is duidelijk over hoe hij de ontwikkeling op wereldschaal voor zich ziet: “Hoe sneller, hoe beter.. hoe meer, hoe beter.” Nederland was een van de eerste landen waarin de videoscheidsrechter getest werd.

'Mooi voorbeeld'

In het bekertoernooi speelde het hulpmiddel donderdagavond nog een prominente rol tijdens de halve finale tussen AZ en SC Cambuur. Stijn Wuijtens leek de thuisclub ver in blessuretijd de zege te bezorgen. Arbiter Kevin Blom keurde die treffer aanvankelijk goed, maar kwam terug op zijn beslissing na overleg met de videoscheidsrechter.

Volgens Van Basten is de afgekeurde goal bij AZ-Cambuur "een mooi voorbeeld" van de werking van de videoscheidsrechter.

Van Basten over afgekeurde goal tijdens AZ-Cambuur

"Het was een heel interessant moment, want normaal gesproken beperkt de videoscheidsrechter zich tot een doelpunt, rode kaart of penalty. Dit was in eerste instantie niet een van die drie, omdat die keeper werd weggeduwd. Maar het was zo duidelijk dat die keeper daar benadeeld werd, waar vervolgens een doelpunt uit ontstond."

"Ik vind dat de videoscheidsrechter en de scheidsrechter juist hebben gehandeld, ook al was het niet direct binnen het protocol. Ze hebben met hun gevoel en knowhow een juiste beslissing genomen," legt Van Basten uit.

Van Basten blij met uitbreiding experiment videoscheids

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl