Guus Verstraete in de jaren 90
NOS NieuwsAangepast

Tv-wereld verbijsterd na dood Verstraete: 'een enorm verlies'

  • Annemieke van Put

    Redacteur

  • Annemieke van Put

    Redacteur

In de televisiewereld is geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van regisseur Guus Verstraete. "Idioot, bizar en onwerkelijk", noemt een geëmotioneerde Henny Huisman het nieuws. "Het is een enorm verlies. Natuurlijk voor Simone, maar ook voor het televisievak."

Huisman werkte jarenlang samen met Verstraete. Het tweetal maakte samen onder meer de Soundmixshow en de Mini-playbackshow. Twee shows op de lange lijst met showprogramma's die Verstraete op zijn naam heeft staan. "Hij was een dikke vriend. Hij noemde me altijd Snuitje", aldus Huisman.

Guus Verstraete regisseerde in ruim vier decennia tientallen tv-shows

Verstraete zou binnenkort geëerd worden voor zijn enorme oeuvre tijdens een speciale avond in Beeld en Geluid. André van Duin zou deze avond in april presenteren; verschillende kopstukken uit de showbizz werden gevraagd anekdotes en fragmenten te verzamelen voor deze avond. Ook Huisman was aan het verzamelen. Het moest een bijzondere avond worden ter ere van zijn zeventigste verjaardag.

Je kon ongekend met hem lachen.

Henny Huisman

De herinneringen aan Verstraete krijgen nu dus een andere lading. Het nieuws dat hij er niet meer is, kwam hard aan bij Huisman. "Ik werd helemaal duizelig. Het leek bijna een idiote grap na de uitnodiging die ik net had gekregen voor de avond in Beeld en Geluid. Ik dacht even, iemand zegt: nee joh, grapje! Ik moet alleen even weten of je kan."

Verschillende kopstukken in de showbizz prijzen Verstraete om zijn humor. "Je kon ongekend met hem lachen", zegt ook Huisman. "Hij kon je met een grap op je gemak stellen. Hij bleef lachen, ook als er iets mis was gegaan. Hij haalde altijd het beste in je naar boven."

Guus Verstraete op de set van Blauwbaard

Volgens televisiekenner en collega-regisseur Bert van der Veer is Verstraete van grote betekenis geweest voor het televisieamusement. "Hij was de beste showregisseur van Nederland. Verstreate was in staat om bijvoorbeeld de Honeymoon Quiz met ongelooflijk veel liefde, enthousiasme en op een efficiënte manier vast te leggen. De Duitsers kwamen wel eens kijken en die waren onder de indruk; wat zij in vijf dagen produceerden, deed Guus in een dag."

Guus-mensen

Verstraete stond bekend als een gepassioneerde, maar luidruchtige regisseur, zegt Van der Veer. "Hij kon schelden, hij kon vreselijk tekeergaan. Maar dat werd hem eigenlijk altijd wel vergeven. Hij werkte meestal met een vast clubje Guus-mensen en die wisten wel wat voor leuke man hij eigenlijk was."

Televisieproducent en hartsvriend Joop van den Ende laat in een schriftelijke verklaring weten "diep, diep verdrietig" te zijn. "Mijn oudste vriend - 42 jaar lang, begenadigd televisieregisseur en vooral een fijn mens met veel humor - is heengegaan. De gedachtes van Janine en mij zijn bij Simone, zijn kinderen en kleinkinderen om dit onverwachte, grote verlies te kunnen verwerken."

Joop van den Ende, Guus Verstraete en André van Duin

Dat Van den Ende een belangrijke rol in Verstraetes leven heeft gespeeld, staat volgens Van der Veer buiten kijf. "Laten we die samenwerking niet verwaarlozen. Guus wist in beeld te brengen wat Joop in zijn hoofd had en voegde daar nog eens een extra portie bovenop."

Tijdens de laatste voorstellingen van de reeks Musicals in Concert deze week in het Luxor Theater in Rotterdam zal kort worden stilgestaan bij het overlijden van Guus Verstraete, heeft Stage Entertainment laten weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl