Een skilift in Zillertal, waar ook wordt gewaarschuwd voor de föhnstorm
NOS NieuwsAangepast

Zware föhnstorm verwacht in de Alpen

De Alpenlanden krijgen morgen te maken met een zware föhnstorm. Vooral in delen van Zwitserland en Oostenrijk gaat het hard waaien. In de dalen kunnen windsnelheden voorkomen tot 120 kilometer per uur. Rond de bergtoppen zijn uitschieters mogelijk tot 160 kilometer per uur.

In Zwitserland ligt het zwaartepunt van de storm op de Alpenhoofdkam in het midden van het land. In Oostenrijk krijgt vooral het zuidwesten te maken met de föhnstorm.

Veel skipistes zullen morgen gesloten worden en liften zullen niet draaien.

Weerman Gerrit Hiemstra

In de Alpen ontstaat het verschijnsel 'föhn' als er vanuit het zuiden warme lucht komt. Die lucht moet over de bergen heen, legt weerman Gerrit Hiemstra uit. "Aan de noordkant van de Alpen stroomt de lucht vanaf de bergtoppen naar beneden. Bij dat daalproces warmt de lucht sterk op. Dat proces wordt in de Alpen föhn genoemd."

Omdat de föhn dit keer heel krachtig is en de wind op veel plaatsen stormkracht bereikt, wordt het een föhnstorm genoemd. "Zo’n zware storm is erg gevaarlijk voor skiërs", zegt Hiemstra. "Veel skipistes zullen dan ook gesloten worden en liften zullen niet draaien."

Door het verschijnsel kan het morgen in Zuid-Duitsland plaatselijk 20 graden worden. Zondag is de föhnstorm waarschijnlijk al weer voorbij.

Lawinegevaar

Na de föhnstorm valt op sommige plekken ook nog sneeuw. In het Alpengebied boven Locarno, in Zwitserland, kan 40 tot 60 centimeter sneeuw vallen.

Ook in Italië gaat het morgen in de loop van de dag volop sneeuwen, vooral in het westen. In de Italiaanse Alpen kan makkelijk meer dan een halve meter vallen. Net als in Frankrijk wordt daar niet gewaarschuwd voor een storm, maar vanwege de sneeuwval wel voor lawines.

Omgewaaide bomen

Ook het verkeer in de Oostenrijkse wintersportgebieden kan morgen last hebben van de storm. De ANWB verwacht dat de overlast het grootst is in de bergen zelf, bijvoorbeeld door omgewaaide bomen. Op de snelwegen zal het verkeer weinig merken van het weer.

Wel wordt het morgen erg druk op de weg, omdat veel Nederlandse en Duitse wintersporters terugkomen van vakantie. Vanuit de skigebieden richting Duitsland en vanuit de Franse Alpen moeten automobilisten daarom rekening houden met files.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl