Max van Weezel en Joost Vullings geven in een podcast een kijkje achter de schermen bij de campagne
NOS Nieuws

De Stemming van Vullings en Van Weezel: veel premierskandidaten

In de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen deze week aandacht voor de afwezigheid van een afgetekende tweestrijd in de verkiezingen. Door de gelijk opgaande strijd kunnen veel partijen met een goede eindsprint allemaal nog de premier gaan leveren.

Joost Vullings ziet een grote uitdaging voor de formatie als de partijen zo dicht bij elkaar blijven. "Met name de premiersvraag zal tot problemen gaan leiden. Normaal is het zo dat er één partij duidelijk de grootste is en de leiding neemt. Wat er nu kan gaan gebeuren dat de nummer twee en drie niet willen dat de grootste partij de premier gaat leveren", aldus Vullings.

Chaos

Volgens Max van Weezel is dit één keer eerder gebeurd, in 1981. Het CDA was toen de grootste partij. "De PvdA zei: als je D66 bij ons optelt, zijn wij groter. Dus moet Den Uyl premier worden." Het werd uiteindelijk toch Dries van Agt, maar het werd volgens Van Weezel "een enorme chaos".

Ook in het buitenland worden de Nederlandse verkiezingen op de voet gevolgd. Dat merkte Van Weezel toen hij een paar dagen in de Tsjechische hoofdstad Praag was.

"Ze zijn bang dat Nederland na Groot-Brittannië uit de EU gaat stappen. Is dit het begin van de afbrokkeling van de Europese Unie? Ze kijken in Oost-Europa, waar ze blij zijn van de Russisch dominantie af te zijn, toch wel wat anders tegen Brussel aan", zegt Van Weezel.

Campagneman van de week

Verder is er in de speciale podcast over de verkiezingscampagne aandacht voor de 'campagneman van de week', dit keer Alexander Pechtold. Hij groeit volgens de watchers langzaam uit van 'kereltje-Pechtold' tot 'Alexander de Grote'.

Ook lukte het Joost Vullings om, ondanks de goed voorbereidde lijsttrekkers, Marianne Thieme een onverwachte vraag te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl