NOS NieuwsAangepast

Volendam verrast door bezoek Wilders

Wilders komt 2 jaar oude afspraak na

De bewoners van Volendam zijn verrast met een bezoek van PVV-leider Wilders. Die brengt daar een bezoek aan restaurant Finest Food Corner en zijn bezoekers.

Wilders werd twee jaar geleden uitgenodigd een biertje te komen drinken. Dat kwam toen niet uit, waarop Wilders zei: "De volgende keer graag." Wilders kreeg nu bij binnenkomst meteen een biertje aangeboden van de eigenaar. "Lekker!" reageerde Wilders. Hij at ook een visje. Na afloop zei hij het geweldig te vinden dat dit weer kon.

"Het campagneteam van de PVV nam contact met me op. 'Staat de uitnodiging nog?' vroegen ze. 'Ja natuurlijk, iedereen is welkom' zei ik", vertelt de eigenaar van Finest Food Corner, die overigens een geboren Amsterdammer is en op zijn twintigste naar Volendam verhuisde.

Dit is de eerste campagneactiviteit op straat sinds Wilders woensdag aankondigde weer de straat op te gaan. Zijn beveiliging werd toen uitgebreid met een speciale eenheid van Defensie.

Geheim gehouden

Politiek verslaggever Michiel Breedveld zegt dat het bezoek goed geheim is gehouden, er waren vooraf weinig mensen op straat. Wel kon de eigenaar van het restaurant al op veel belangstelling van de toegestroomde pers rekenen. De media waren wel vooraf geïnformeerd.

Op de vraag wat hij vindt van de uitspraak van VVD-leider Rutte dat hij bang is dat de PVV de grootste wordt zegt Wilders: "Dat is een hele terechte waarschuwing. Rutte heeft gelijk. De kans is levensgroot dat de PVV de grootste partij van Nederland wordt. En dat is heel goed voor Nederland."

Wilders vindt het verwijt onzin dat hij zijn plannen voor Nederland niet onderbouwt. "Al die miljoenen die we aan het buitenland en aan buitenlanders besteden. Als we daar nou eens mee ophouden, dan kunnen we zoveel doen. Laat u niet wijsmaken dat het niet kan." Hij vindt dat de PVV in de Tweede Kamer duidelijk genoeg is geweest.

Vorige week schortte de PVV de publieke campagne op omdat Wilders vraagtekens had bij zijn veiligheid. Een agent die betrokken was bij zijn beveiliging, was opgepakt vanwege lekken.

Het kabinet heeft steeds gezegd dat Wilders veilig campagne kan voeren. Wilders zelf zei vorige week dat hij de Dienst Bewaken en Beveiligen niet meer helemaal kon vertrouwen. Het ging hem niet alleen om zijn eigen veiligheid, maar ook om die van zijn aanhangers die naar de bijeenkomsten komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl