Amazon Web Services
NOS NieuwsAangepast

Tikfoutje bij Amazon legt internet urenlang plat

Tikfoutjes zijn slordig, maar zelden fataal. Toch was het één tikfoutje dat afgelopen week een groot deel van het internet lam legde. De fout werd gemaakt door een medewerker van Amazon, die per ongeluk een groot aantal webservers van Amazons clouddienst tegelijk uitzette.

Amazon is behalve webwinkel ook een enorme speler in internetopslag. Als jouw foto's, documenten of iets anders ergens 'in de cloud' staan, is de kans erg groot dat ze op een Amazon-server staan opgeslagen. Adobe, Apple, Netflix, Samsung, Spotify, Instagram - allemaal slaan ze spullen op in Amazon S3, een gigantisch netwerk van opslagservers verspreid over de hele wereld.

S3 levert Amazon jaarlijks miljarden op. En daar ging het dinsdagavond juist mis, want het probleem ontstond op een systeem dat betalingen voor S3 regelt. Toen een ontwikkelaar dat systeem wilde herstarten, tikte hij het verkeerde commando in en zette veel meer servers uit dan de bedoeling was. Er ontstond een domino-effect, waardoor meer en meer servers uitvielen.

Mond vol tanden

Hoewel alleen Amerikaanse servers waren uitgevallen, hadden websites over de hele wereld er last van. Op sommige site's werden video's of afbeeldingen niet geladen. Anderen waren helemaal niet te bereiken. Maar Amazon zelf baalde nog het meest. Het bedrijf hield deze week toevallig een conferentie over hun cloud-opslag in Engeland. Deze presentator stond met zijn mond vol tanden:

De problemen waren zo groot, dat ook het storingspaneel voor klanten niet bereikbaar was. Amazon moest voor mededelingen uitwijken naar Twitter.

De storing duurde meer dan vier uur, terwijl Amazon op de website een 99,9 procent storingsvrije dienst belooft. Dat komt neer op maximaal drie kwartier storing per maand. In een verklaring belooft het bedrijf beterschap. Ondanks dat er dinsdag flink werd geklaagd wisten sommige ontwikkelaars het nieuws positief te draaien:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl