NOS VoetbalAangepast

Blom lyrisch over videoref: laat dit de toekomst zijn

Lange tijd wilden de hoge heren van de wereldvoetbalbond, onder leiding van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, geen nieuwe invloeden. Doellijntechnologie en gebruik van videobeelden waren onbespreekbaar.

Inmiddels wordt in het Nederlands voetbal volop gebruik gemaakt van diverse hulpmiddelen. En met succes. Na het gebruik van doellijntechnologie tijdens de eredivisietopper Feyenoord-PSV had donderdagavond de video-assistent een prominente rol in de halve finales van de KNVB-beker.

Blom: bijzondere ervaring als scheidsrechter

Even inzoomen op de blessuretijd. Bij de stand 0-0 ziet arbiter Kevin Blom dat AZ-speler Stijn Wuytens de bal achter Cambuur-doelman Leonard Nienhuis kopt. Zijn eerste reactie was: doelpunt.

"Maar wij verifiëren elk doelpunt. Ik had al mijn twijfels of het duel vlak daarvoor tussen de keeper en de speler van AZ (Nienhuis en Levi Garcia, red.) wel juist was. Dus ik vroeg aan de video-assistent wat daar was gebeurd. Hij was eigenlijk heel duidelijk: de AZ-speler duwt met twee handen de keeper naar beneden. Dus er is een duwfout gemaakt."

Primeur

Blom keurde het doelpunt alsnog af. "Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik een beslissing moet herroepen. Dat is een bijzondere ervaring, kan ik je vertellen."

Als het aan de arbiter ligt, kan de nieuwe werkwijze niet snel genoeg ingevoerd worden. "Laat dit de toekomst zijn."

Het is al de derde keer dat Blom betrokken is bij (het gebruik van) de nieuwe technologie. Hij zat eerder dit seizoen als videoref in het busje bij het bekerduel PEC Zwolle-FC Utrecht en nam woensdag voor het eerst plaats in het Replay Centrum in Hilversum tijdens de eerste halve finale.

"Ik ben er heel erg blij mee dat de arbitrage op deze wijze wordt geholpen. Zo kun je in alle rust de juiste beslissing nemen."

Snelle invoering?

Het is niet ondenkbaar dat het Replay Centrum binnen nu en twee seizoenen ook in de eredivisie standaard gebruikt gaat worden, zodat bij elke wedstrijd arbiters op afstand kunnen meekijken en ook kunnen assisteren bij discutabele momenten.

"Persoonlijk denk ik dat dat een hele goede stap zou zijn. Die stap hebben we deze week ook kunnen zetten. Woensdag zat er niet veel in de wedstrijd, gisteren alles. Het voetbal heeft gewonnen."

Van Basten juicht voor doellijntechnologiegoal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl