De ene excursie na de andere trekt langs de zalen van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

'We zagen de minister van Financiën van de SP'

  • Roel Pauw

    Verslaggever

  • Roel Pauw

    Verslaggever

"Volgens mij was dat Pechtold, maar ik weet het niet zeker", zegt een scholier op de roltrap in het gebouw van de Tweede Kamer. "Buiten zag ik Buma lopen, maar hij was te ver weg om met hem te kunnen praten", zegt een ander.

De ene excursie na de andere trekt langs de zalen van waaruit ons land wordt bestuurd. Stichting ProDemos organiseert er jaarlijks honderden en daardoor krijgen zo'n 90.000 scholieren en ruim 40.000 dagjesmensen een kijkje in het hart van de Nederlandse politiek. En nu tijdens het verkiezingsreces kun je er ook zonder afspraak terecht. Bijvoorbeeld om de tentoonstelling over verkiezingen te bezoeken.

Scholieren krijgen rondleiding in de Tweede Kamer

"Dit is de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Weet iemand van wie die grote stoel daar is?", vraagt de gids. "Van Rutte", zegt een leerling van het Trias-vmbo in Zaanstad. "Nee, die is van de voorzitter van de Kamer. Aan het logo op de stoel kun je zien dat daar een Kamerlid zit. Mark Rutte is minister en als hij er is, zit hij daar, in vak K."

Bij deze rondleiding kun je als aanmoediging voor elke goede vraag een muntje verdienen en voor een goed antwoord ook. Een jongen met een lichtblauwe hoodie zegt een beetje beschroomd dat hij politiek best leuk vindt. Hij is koploper met tien muntjes. Het is echt geld, maar hij moet het wel weer inleveren. In ruil daarvoor krijgt hij een prijs.

Ik hoop dat ze hier later zelf ook komen zitten.

Oma Shanta

Oma Shanta heeft de wachtrij en de pittige veiligheidscheck getrotseerd om met haar twee piepjonge kleindochters een kijkje te komen nemen. Mira is 6 jaar, Tara nog maar 2,5. Net als oma hebben ze een bezoekerssticker op hun borst. Dankzij die sticker kan Mira vertellen waar ze is, want ze kan al lezen: "In de Tweede Kamer." Tara wordt ongeduldig en wil naar huis.

"Ik hoop dat ze hier later zelf ook komen zitten", zegt Shanta. "Dan kunnen ze voor zichzelf en voor hun medemensen opkomen." De Haagse oma was een fervente PvdA-stemmer, maar nu neigt ze naar "oude rot" Pechtold (D66) of "jonge hond" Klaver (GroenLinks).

Oma Shanta met haar kleindochters

Op de tribune zit ook een groep nieuwe Nederlanders, zo'n twaalf jonge mannen en vrouwen, voor het merendeel Eritreeërs. Hun bezoek maakt deel uit van de inburgeringscursus. Een van hen herkent de zaal van de televisie, hij heeft een lach van oor tot oor.

Sommige bezoekers uiten hun zorgen over de hardheid van de campagne. "Dat ging vroeger toch wel anders. Het is ongenuanceerder geworden en dat komt toch voor een belangrijk deel door de sociale media. Als het hier dezelfde kant op gaat als in Amerika onder Trump, dan zitten we op een hellend vlak."

De oudere heer die dit zegt, kan het weten: het is Ruud Oudenhoven en hij is zelf nog Eerste Kamerlid geweest voor de KVP. Lang geleden.

Een groep krijgt een rondleiding in de Tweede Kamer

Hij is hier samen met vijf kleinkinderen die vol trots citeren uit zijn Wikipedia-pagina. Maar zelfs voor zo'n oud-politicus wordt het een lastige keuze.

"Ik heb nog nooit op een linkse partij gestemd, maar nu heb ik wel sympathie voor de SP. Anderzijds: ik vind dat de VVD het helemaal niet slecht gedaan heeft. En als niet Asscher, maar Samsom nog lijsttrekker van de PvdA was geweest, dan had ik het wel geweten." Lastig dus.

Oud-Eerste Kamerlid Ruud Oudenhoven met vijf kleinkinderen

Geert Wilders was trouwens wel in huis. "Hij was bezig met een fotoshoot, dus we hebben hem maar met rust gelaten", zegt een jonge bezoeker. "Jammer genoeg mag je zelf binnen geen foto's maken."

Anderen hadden een ontmoeting die voor sommige politici moet klinken als een fantastisch visioen: "We hebben de minister van Financiën van de SP gezien!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl