Michael van Praag
NOS SportAangepast

Van Praag lonkt naar functie als minister van Sport

Michael van Praag zou graag in aanmerking komen voor een eventuele functie als minister van Sport. De Amsterdammer zegt veel voordelen te zien als de overheid besluit om die ministerspost te creëren.

De 69-jarige Van Praag deed zijn uitspraken woensdag tijdens een bijeenkomst over sport en politiek in Scheveningen. "Sport is het beste integratiemiddel dat Nederland heeft", aldus de huidige voorzitter van de KNVB. "Het maakt met sport niet uit of je op de VVD, SP of PVV stemt. Als je een doelpunt maakt, omhels je elkaar."

Raakvlakken met sport

Van Praag pleit er daarom voor om sport niet onder één ministerie te laten vallen. Elk ministerie, zoals bijvoorbeeld Sociale Zaken, Veiligheid of Buitenlandse Zaken, heeft volgens hem een raakvlak met sport en dus moet elk ministerie zijn verantwoordelijkheid nemen.

"We moeten over de grenzen van de ministeries kijken", vindt Van Praag. "Toen wij ruzie hadden met Oekraïne mocht minister Schippers daar niet naartoe. Maar toen het Nederlands elftal daar moest spelen, mocht ze een dag van tevoren alsnog afreizen en kon ze over de mensenrechten praten."

Van Praag doet oproep aan politiek: creëer minister van Sport

Gretig

Van Praag antwoordt gretig als hem wordt gevraagd of hij interesse heeft in een politieke functie, bijvoorbeeld als mogelijke minister van Sport. "Als er een komt, dan zou ik er meteen naar solliciteren."

"Ik heb me altijd tot de politiek aangetrokken gevoeld", zegt Van Praag donderdag tegen de NOS in een telefonische toelichting op zijn uitspraken in Scheveningen. "En ik vind echt dat wij een minister van Sport moeten krijgen. Er zijn zo veel landen die dat wél hebben. In Nederland is dat weleens geopperd, maar het is nooit van de grond gekomen.”

Van Praag doelt daarmee onder anderen op Richard Krajicek. De oud-toptennisser heeft in het verleden meermalen laten doorschemeren minister van Sport te willen worden namens de VVD. Tot op heden is die post nooit een serieuze optie geweest in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl