Met de actie 'Graag gedaan hoor' ging RTV Noord het land door
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

'We willen laten zien wat er met het aardgasgeld gedaan wordt'

Scheuren in muren en huizen die onverkoopbaar zijn geworden. Het is de schaduwkant van de aardgaswinning in Groningen. Maar het gas uit de in 1959 ontdekte aardgasbel leverde ook zo'n 250 miljard euro op. Met dat geld zijn veel grote bouwprojecten Nederland betaald. Daarom gingen verslaggevers van RTV Noord vandaag het land in met de actie 'Graag gedaan hoor'.

"Wij staan nu op de Oosterscheldekering. Dat is een van de projecten die uit de aardgasopbrengsten betaald is", zei verslaggever Rob Mulder vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "3,5 miljard euro heeft het project gekost. Dat was een immens hoog bedrag in die tijd."

De kering zou er nooit zijn geweest zonder het aardgas, zei Mulder. "Maar wij Groningers vinden het wel goed besteed geld. Want het is voor de veiligheid van de Zeeuwen een prachtig project geweest."

Hoofdpijn

Volgens Mulder zijn er ook voorbeelden waarbij het geld minder goed is besteed. "Als je in de jaren tachtig drie dagen hoofdpijn had, kon je de WAO in. Geld was er genoeg", zei hij. "Op het hoogtepunt zaten er 1,2 miljoen mensen in de WAO. Ons heel sociale stelsel is op aardgasgeld gebouwd."

Maar om dat laatste gaat de actie 'Graag gedaan hoor' niet, zei de verslaggever van RTV Noord. "We willen aan de Nederlanders maar ook aan de Groningers duidelijk maken waaraan het geld besteed is."

Daarom ging de omroep met teams twee door het land, die bezoeken brachten aan de Rotterdamse haven, luchthaven Schiphol en het Rijksmuseum.

Ook het Amsterdamse zakendistrict Zuidas kwam aan de beurt.

In Maastricht ging een team langs bij de onlangs geopende A2-tunnel. Een team van de Limburgse zender L1 kon de actie wel waarderen en bracht de Groningse collega's een vlaai.

Andere projecten die ook (deels) betaald zijn uit de aardgasbaten zijn onder meer Kenniswijk Eindhoven, de Hubertustunnel in Den Haag, de Betuweroute en de hsl-stations in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Breda.

Advertentie via Ster.nl