NOS NieuwsAangepast

Europees Parlement stemt voor visumplicht Amerikanen

Een meerderheid van het Europees Parlement is voor invoering van een visumplicht voor Amerikanen die naar Europa reizen. Het parlement stemde daar vandaag over. Uiteindelijk gaan de Europese Commissie en de lidstaten over zo'n maatregel.

De VS heeft nu een visumvrijstelling voor de EU, maar eist wel een visum van Bulgaren, Roemenen, Cyprioten, Kroaten en Polen die het land in proberen te komen. Het parlement wil dat de Europese Commissie binnen twee maanden met maatregelen komt. Eigenlijk had dat twee jaar geleden al moeten gebeuren.

De regels over identificatie en veiligheid van de uitgesloten landen zouden niet voldoen aan de eisen van de Verenigde Staten. Hoewel de EU officieel eist dat alle lidstaten visumvrij de VS in mogen, geldt visumvrij reizen daarom niet voor de vijf landen.

"Vruchteloos"

In december meldde de commissie dat de gesprekken over de visumplicht voor de vijf Europese landen "vruchteloos" zijn geweest. De druk op het overleg zou in de eerste helft van dit jaar opgevoerd worden.

De visumplicht zou een jaar gelden. Brussel en lidstaten vrezen voor de gevolgen die de visumplicht zou hebben voor de handel, het toerisme en de relatie met de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl