NOS Nieuws

Irakezen veroordeeld voor groepsverkrachting in Wenen

In Wenen zijn acht mannen veroordeeld voor een groepsverkrachting op Oudejaarsavond. De Irakezen kregen gevangenisstraffen van negen tot dertien jaar voor het verkrachten van een Duitse toeriste.

De vrouw van 28 vierde met een vriendin de jaarwisseling aan de oever van de Donau. Nadat ze in de drukte haar vriendin was kwijtgeraakt, werd ze door vier mannen meegenomen naar een appartement in Wenen, waar ze haar bij toerbeurt misbruikten. Later kwamen er nog zeker vier mannen bij, die de vrouw ook verkrachtten.

Volgens het Oostenrijkse OM had de Duitse vrouw zoveel gedronken dat ze niet in staat was zich te verweren. De aanklager zegt dat ze nog steeds psychische behandeling krijgt voor de gevolgen van de groepsverkrachting.

Smartegeld

Een negende verdachte werd vrijgesproken omdat zijn aandeel in de zaak niet kon worden bewezen. De rechter in Wenen kende de vrouw 25.000 euro smartegeld toe.

De acht veroordeelde Irakezen zijn tussen de 22 en 48 jaar. Ze waren in 2015 naar Oostenrijk gevlucht, waar vijf van hen een verblijfsvergunning kregen. De politie kwam de verdachten op het spoor door dna-materiaal, getuigenverklaringen en beelden van bewakingscamera's. De negen werden gearresteerd in Wenen, Stiermarken en Neder-Oostenrijk.

In beroep

Zowel de aanklager als de verdediging van de Irakezen gaat tegen het vonnis in beroep. De aanklager vindt de straffen te licht. De mannen houden vol dat ze niets met de groepsverkrachting te maken hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl