VVD-leider Rutte
NOS NieuwsAangepast

Rutte: in Groot-Brittannië en de VS verkeerd populisme

VVD-lijsttrekker Rutte vindt dat in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten het "verkeerde populisme" heeft gewonnen. Hij legt een link met de verkiezingen in eerst Nederland en later Frankrijk, Duitsland en mogelijk Italië en spreekt in dat verband van dominosteentjes. Hij verwijst naar de "chaos die we hebben gezien met de brexit en met Trump".

Met zijn vrees voor populisme in Nederland doelt Rutte op de PVV. Volgens hem is de kans levensgroot dat de PVV de grootste partij wordt. "Dat zou betekenen dat in een Europese en zelfs wereldwijde trend van verkeerd populisme Nederland het volgende omvallende dominosteentje is."

Rutte noemt dat een slechte ontwikkeling. "Wat voor internationaal signaal geven we dan af? Nederland kan het land zijn dat op 15 maart 'ho' zegt tegen deze trend." Rutte herhaalt dat hij geen coalitie wil vormen met de PVV.

Buma: Rutte ongeloofwaardig

CDA-leider Buma is niet erg onder de indruk van de woorden van Rutte. Hij noemt de uitspraken van de VVD-leider ongeloofwaardig. Buma benadrukt dat Rutte aanvankelijk weinig kritiek op Trump wilde leveren. De CDA-leider wijst er ook op dat Rutte maandag nog voorspelde dat de VVD veel groter zou worden dan de PVV.

Buma vindt dat de campagne over de inhoud moet gaan, in plaats van op wie je niet moet stemmen. "De problemen in de samenleving moeten worden opgelost. Als dat niet gebeurt, krijg je vanzelf dat mensen het extreme kiezen."

Rutte: we moeten de trend van verkeerd populisme keren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl