In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

OM in beroep in drugszaak tegen leiders Satudarah

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak over een drugsbende die werd geleid door een aantal vooraanstaande leden van motorclub Satudarah. De leden van de drugsbende werden twee weken geleden veroordeeld tot celstraffen die oplopen tot bijna vier jaar, voor het maken van synthetische drugs, witwassen en wapenbezit.

De drugsbende, met in totaal veertien verdachten, werd eind 2011 opgerold. Leden van Satudarah zouden onder meer grondstoffen voor drugs bij een groep Litouwers hebben gekocht, meldt Omroep Brabant.

De straffen voor de twee belangrijkste Satudarah-leden waren fors lager dan het OM had geëist. De rechter vond dat niet bewezen kon worden dat er sprake was van een criminele organisatie. Het OM gaat nu juist vooral om die reden in hoger beroep, laat een woordvoerder weten.

Allerhoogste baas

In zeven van de veertien zaken is het OM het niet eens met de beslissing van de rechter. Er komt onder meer hoger beroep in de zaak tegen Angelo M., de allerhoogste baas van Satudarah, die 25 maanden celstraf kreeg na een eis van vijf jaar. Ook de zaak van 'vicepresident' Björn E. van de Tilburgse afdeling van Satudarah wordt voorgelegd aan het gerechtshof. Drugslaborant E. kreeg 46 maanden celstraf. Tegen hem was acht jaar celstraf geëist.

Lid zijn van Satudarah is niet strafbaar. De woordvoerder van het OM benadrukt dat dit ook niet de reden is voor de rechtszaak. De club staat wel op de door de overheid gebruikte lijst van Outlaw Motorcycle Gangs, die volgens het OM structureel crimineel zijn.

De Duitse regering verbood Satudarah vorig jaar omdat de club wordt gezien als een gevaar voor de maatschappij. In Nederland heeft het Openbaar Ministerie eerder geprobeerd om motorclubs zoals de Hells Angels te verbieden, maar dat mislukte.

Advertentie via Ster.nl