Erdogan wordt bespot tijdens het carnaval in Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Twee Duitse steden schrappen evenement met Turkse ministers

Keulen en Gaggenau, een stadje in Baden-Württemberg, hebben bijeenkomsten geschrapt waar Turkse ministers zouden optreden. De bewindslieden willen de Turken in Duitsland ertoe overhalen om 'ja' te zeggen tegen de uitbreiding van de presidentiële bevoegdheden van de Turkse president Erdogan. Daarover wordt volgende maand een referendum gehouden, waarbij ook 1,4 miljoen Turkse burgers in Duitsland hun stem kunnen uitbrengen.

In Keulen werd zondag de Turkse minister van Economische Zaken Zeybekci verwacht. Maar het stadsbestuur heeft de manifestatie verboden omdat er fouten zijn gemaakt bij het indienen van een verzoek om de manifestatie te mogen houden.

Ook het gemeentebestuur van Gaggenau voert procedurele redenen aan om de manifestatie van vanavond te verbieden. Daar zou minister van Justitie Bozdag een toespraak houden. Volgens de burgemeester is de animo voor de manifestatie na de aangekondigde komst van de minister zo enorm toegenomen dat zijn gemeente die druk niet aankan.

Kritiek

Het besluit van de twee steden om de politieke manifestaties met de bewindslieden af te blazen heeft mogelijk ook te maken met alle kritiek die de optredens in Duitsland hebben losgemaakt. Invoering van een presidentieel systeem in Turkije, het onderwerp van het referendum, wordt breed gezien als een forse inperking van de democratie in Turkije.

Ook de detentie van de kritische Duits-Turkse journalist Deniz Yücel zit veel Duitsers dwars. De correspondent van Die Welt zit nu ruim twee weken in een Turkse cel wegens propaganda voor terreur en aanzetten tot haat. Minister Bozdag heeft de detentie van Yücel eerder verdedigd.

Turkse reactie

In reactie op het schrappen van zijn optreden heeft Bozdag een overleg met zijn Duitse ambtgenoot Maas afgezegd. Maas had hem willen spreken over de gevangenschap van Yücel. De Turkse bewindsman noemde het schrappen van zijn eigen optreden onacceptabel. Hij besloot onmiddellijk naar Turkije terug te keren. "Wat is dit voor democratie? In een ware democratie is het recht om samen te komen een basisrecht", zei hij op het vliegveld van Straatsburg.

Turkije heeft over de kwestie de Duitse ambassadeur in Ankara op het matje geroepen. Hij moet zich melden op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voorbeeld stellen

De Duitse regering is niet van plan om optredens van Turkse bewindslieden in Duitsland te verhinderen. Berlijn wil een voorbeeld stellen als het gaat over vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering, zei een woordvoerder.

Kanselier Merkel is ook niet van plan om te voorkomen dat president Erdogan zelf campagne gaat voeren in Noordrijn-Westfalen, waarvan al een tijdje sprake is. Dat is aan de deelstaat zelf, vindt zij.

In 2014 was Erdogan al eens voor een politieke manifestatie in Duitsland. In Keulen sprak hij toen ongeveer 15.000 Turken toe.

Veel Duitse politici zijn tegen een herhaling van zo'n massale manifestatie, onder meer vanwege de zaak-Yücel. Ook noemen veel van hen de voorgenomen uitbreiding van de presidentiële bevoegdheden in Turkije ondemocratisch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl