Internationale wapenhandel floreert
NOS NieuwsAangepast

Verzekeraars hebben nog steeds belangen in wapenfabrikanten

Zes van de tien grootste Nederlandse verzekeraars investeren in bedrijven die wapens en wapensystemen leveren aan Saudi-Arabië. En dat is een probleem, stelt vredesorganisatie Pax, omdat het land mensenrechten schendt in Jemen.

In de Eerlijke Verzekeringswijzer onderzocht Pax in welke mate de top tien levensverzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt financiële belangen hebben in vijf grote fabrikanten die onder meer ook defensievoertuigen, helikopters, raketten en militaire systemen maken. De vijf onderzochte bedrijven zijn Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics, BAE Systems en Raytheon.

Allianz en Legal & General

De conclusie: Aegon, Allianz, APG en Legal & General investeren samen voor 3,6 miljard euro in bedrijven die ook leveren aan Saudi-Arabië, dat de wapens mogelijk inzet in de oorlog in Jemen. Generali en NN investeren ook in zo'n bedrijf, maar hun belangen zijn veel kleiner.

Allianz en Legal & General komen het slechtst uit de test. Zij hebben beide voor meer dan een miljard aan aandelen en obligaties in genoemde bedrijven.

Delta Lloyd heeft zijn belangen in wapenfabrikanten, die niet heel groot waren, de afgelopen twee jaar van de hand gedaan. Achmea, Vivat en ASR hebben net als in 2015 geen belangen.

Beleid

Legal & General laat weten dat de resultaten in de Eerlijke Verzekeringswijzer gaan over de holding Legal & General Group en dus niet over de vestiging Nederland. Volgens een woordvoerder investeert het Nederlandse dochterbedrijf zelf niet in de vijf onderzochte bedrijven.

"Wij hebben een eigen beleggingsbeleid, waarin staat dat wij geen zaken doen met bedrijven die wapens maken. De premies die onze Nederlandse klanten betalen komen dus niet bij zulke 'besmette' bedrijven terecht."

Allianz zegt zich aan alle wettelijke voorschriften te houden. "Bij onze beleggingen hanteren wij uitsluiting van controversiële wapenhandel", stelt de verzekeraar in een schriftelijke verklaring. Over afzonderlijke beleggingen wil het bedrijf geen informatie geven.

Bommen

Er geldt in Nederland geen wapenboycot tegen Saudi-Arabië, maar volgens Pax wil dat niet zeggen dat dit land zich niet schuldig maakt aan misdaden.

"Tussen de leveringen van de fabrikanten zit bijvoorbeeld een grote partij bommen", zegt Cor Oudes, woordvoerder van Pax. "Het kan niet anders dan dat die gebruikt is om de inventaris aan te vullen of is ingezet boven Jemen."

Burgeroorlog

Het is al jaren onrustig in Jemen. Sinds maart 2015 woedt er een burgeroorlog. Sjiitische Houthi-rebellen verdreven toen de soennitische regeringstroepen. Sindsdien hebben zij grote delen van het noorden van Jemen in handen.

De Jemenitische regeringstroepen worden gesteund door een coalitie onder leiding van buurland Saudi-Arabië.

Druk

Met de verzekeringswijzer hoopt Pax dat consumenten hun verzekeraars onder druk zullen zetten om af te zien van investeringen in wapenfabrikanten. Ze zouden immers kunnen overstappen naar een andere aanbieder.

Dat risico zou ervoor moeten zorgen dat verzekeraars op hun beurt wapenbedrijven onder druk zetten om niet langer zaken te doen met landen die zich schuldig zouden maken aan mensenrechtenschendingen. Verzekeraars hebben veel geld om te beleggen, en zijn daarom belangrijke aandeelhouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl