NOS NieuwsAangepast

'Ik weet nog niet op wie ik ga stemmen, maar mijn ogen zijn nu wel geopend'

'Er wordt niet echt aan jongeren gedacht'

"Ik heb nu echt het gevoel dat mijn stem gaat helpen, daarom heb ik besloten om te stemmen", vertelt een 18-jarige scholiere van het ROC in Amsterdam-Noord. Bij het ROC waren vandaag lijsttrekkers Sylvana Simons (Artikel 1), Emile Roemer (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) te gast, samen met presentator Tim Hofman. Ze gingen in gesprek met jongeren over de Tweede Kamerverkiezingen.

De 18-jarige weet nog niet op wie ze gaat stemmen. "Ik twijfel tussen SP en GroenLinks. Ze hebben allebei goede punten." Voor haar is het thema onderwijs heel belangrijk, zegt ze. "We kunnen onze opleiding niet meer betalen en dat is heel belangrijk. Daarom vind ik het belangrijk om te weten hoe ze over geld voor onderwijs denken."

Mijn stem helpt

Ze vertelt dat haar ogen echt zijn geopend door de bijeenkomst vandaag. "Ik zag opeens: je geeft wel echt om wat ik te zeggen heb. Mijn ogen zijn echt geopend. Door de goede standpunten, maar ook echt omdat ik het gevoel heb dat mijn stem helpt."

De studente laat zich niet alleen beïnvloeden door de standpunten, ook door wat haar vriendinnen stemmen. Én door sociale media. "Als je op sociale media zit, ben je bij mij ook al dichterbij. Als je stemmen van jongeren wil: ga op sociale media."

Een andere scholiere maakt zich druk om een ander politiek thema: sport. "Bij het stemmen kijk ik naar een partij die zich richt op blijven sporten naast je opleiding. Door het leenstelsel gaan veel mensen werken in plaats van studeren en dan stoppen ze met sporten."

Ze zou het graag anders zien, met bijvoorbeeld een initiatief voor studenten zodat ze veel kunnen blijven sporten naast de studie. "Mijn ouders zouden liever zien dat ik nog meer zou gaan werken in plaats van sporten, maar dat ga ik echt niet doen."

Er wordt niet echt veel aan jongeren gedacht in de politiek.

ROC-student

Waar ze op gaat stemmen is niet duidelijk. En er zijn meerdere studenten die nog niet weten wat ze gaan stemmen. Een studente denkt aan Denk, maar vraagt het nog even na bij haar vriendinnen. "Op wie ga ik eigenlijk stemmen? Ik vind vrijheid belangrijk, maar dat hebben we hier al. Toch kunnen er dingen verbeterd worden."

Ze noemt de studiefinanciering als voorbeeld. "Daar doet de politiek moeilijk over en ik ben student, dus daar let ik het meeste op."

Stemmen op Denk

Veel studenten van het ROC in Amsterdam-Noord gaan op Denk stemmen, blijkt uit een rondgang. "Ik weet niet veel over hen, maar ze komen voor jongeren op", vertelt een jongen. "Er wordt verder niet echt veel aan jongeren gedacht."

Zijn vrienden stemmen Denk, zegt hij. "En zij zeggen dat Denk goed is voor jongeren. Het maakt me niet uit of er een Marokkaan, Turk of Nederlander in de Tweede Kamer zit, zolang ze maar goed zijn voor jongeren."

Denk kiest voor alle Nederlanders en geeft ons het vertrouwen dat het echt gaat lukken.

Student

Een andere jongen gaat Denk stemmen omdat ze "iets doen voor de allochtonen". "Ze kiezen voor alle Nederlanders en geven ons het vertrouwen dat het echt gaat lukken. Het zijn zelf natuurlijk ook allochtonen."

Hij vindt het belangrijk dat alle Nederlanders op gelijke rechten hebben, legt hij uit. "En ik denk dat Denk dat kan veranderen. Wilders en andere lijsttrekkers doen voor het stemmen net alsof ze achter ons staan en na het stemmen kennen ze ons opeens niet meer."

'Daarom kies ik nu voor een andere partij'

Vorige jaren stemde de jongen nog op andere partijen, maar die veranderden volgens hem niet genoeg. "Dan praten ze bijvoorbeeld over het verhogen van de studiefinanciering, maar uiteindelijk doen ze niets en kijk: nu hebben we opeens het leenstelsel. Daarom kies ik nu voor een andere partij."

Ook wordt tijdens onze rondgang duidelijk dat er veel jongeren nog niet weten of ze wel gaan stemmen. Sommigen kunnen het ook gewoon niet, omdat ze te jong zijn of de Nederlandse nationaliteit nog niet hebben. Een 17-jarige scholier is wel bij de bijeenkomst met Roemer, Simons en Klaver. "Zo kan ik me voorbereiden op volgend jaar, als ik wel mag stemmen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl