Federer laat zich in Dubai verrassen door qualifier

Jevgeny Donskoj heeft op het toernooi van Dubai voor een enorme verrassing gezorgd door Roger Federer in de achtste finales uit te schakelen. De Rus versloeg de achttienvoudig grandslamwinnaar met 3-6, 7-6 (7), 7-6 (5).

Bizarre nederlaag Federer tegen Russische qualifier

In januari won Federer de Australian Open door in een schitterende finale Rafael Nadal te verslaan, maar tegen qualifier Donskoj slaagde hij er niet in de partij naar zijn hand te zetten. De Zwitser begon nog wel sterk en won de eerste set eenvoudig. Daarna kreeg Federer het ineens lastig tegen de Rus, die in een set zonder breaks de tiebreak won.

Toen Federer in de derde set op 5-2 kwam, leek de wedstrijd beslist. Maar amper tien minuten later serveerde de nummer 116 van de wereld ineens voor de wedstrijd. Federer brak nog wel terug en kwam in de tiebreak zelfs met 5-1 voor, maar wist ook toen niet het karwei af te maken.

Jevgeny Donskoj viert zijn verrassende overwinning op Federer

"Ik heb kansen gehad om de wedstrijd te beslissen, maar dat lukte me niet", zei een teleurgestelde Federer. "Ik weet niet waarom. Dit is een moeilijke nederlaag om te slikken."

Wat voor Federer een bittere pil was, betekende voor Donskoj de mooiste overwinning uit zijn carrière. "Ik denk dat ik iedereen heb verrast vandaag. Iedereen die wint van Roger heeft dat gevoel waarschijnlijk."

Het was de eerste keer dat de 26-jarige Rus tegen Federer speelde. "Het was ontzettend moeilijk in het begin. Omdat het Roger is, en ik zelfs nog nooit met hem getraind had!"

Haase en Murray wel naar kwartfinales

Eerder op de dag lukte het Robin Haase wel om de kwartfinales in Dubai te bereiken. Hij won op knappe wijze van de Tsjech Tomás Berdych.

Ook Andy Murray voegde zich bij de laatste acht. De Britse nummer een van de wereld had geen enkele moeite met de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez: 6-2, 6-0.