De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel (SPD)
NOS NieuwsAangepast

Duitsland en Frankrijk voor sterkere Europese Unie

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) en zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault (PS) hebben zich uitgesproken voor een sterkere Europese Unie. "Omdat Europa voor enorme uitdagingen staat, kunnen we onze ambities voor het gemeenschappelijke Europese project niet terugschroeven", zeggen de bewindslieden van de belangrijkste Europese staten in een verklaring.

Aanleiding voor hun gemeenschappelijke uitspraak is de presentatie van een witboek door EU-commissievoorzitter Juncker. Hij heeft in het Europees Parlement vijf scenario's gepresenteerd voor een EU "nieuwe stijl".

De keuzes komen neer op doorgaan op de huidige weg, terugschakelen naar alleen een interne markt, minder, maar efficiëntere regelgeving, de vorming van kopgroepen op specifieke terreinen, zoals defensie, belastingen of justitie en de vorming van een federaal Europa waarbij de nationale staten meer bevoegdheden afstaan.

Voorzitter Juncker tijdens de presentatie van zijn scenario's voor de EU

'Bedreigingen'

De Franse en Duitse minister van Buitenlandse Zaken zijn stellig in hun opvatting dat de EU meer moet zijn dan alleen een interne markt: "De Europese Unie is gebaseerd op een fundament van gemeenschappelijke waarden, solidariteit en rechtstatelijkheid", schrijven de ministers.

De sociaaldemocraten Gabriel en Ayrault benadrukken verder dat een sterker Europa ook een strategische keuze is. "In tijden waarin de bedreigingen van zowel binnen als buiten de EU toenemen, delen Duitsland en Frankrijk de overtuiging dat een sterkere Europese Unie de beste bescherming en de grootste troef zijn voor de toekomst."

Minister van Buitenlandse Zaken Ayrault (l) in gesprek met president Hollande

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl