Renate Jansen (r) viert haar treffer tegen China

Oranje Leeuwinnen beginnen Algarve Cup met zege op China

De Nederlandse vrouwen hebben hun eerste wedstrijd op de Algarve Cup gewonnen. Door een doelpunt van Renate Jansen wonnen de Oranje Leeuwinnen met 1-0 van China.

Jansen rondde in de dertiende minuut een fraaie aanval af met een schuiver. De Chinese doelvrouw kreeg haar vingers nog tegen de bal, maar niet genoeg om een treffer te voorkomen.

Na ruim een uur spelen belandde een schot van Sheila van den Bulk op de lat en met nog tien minuten te spelen ketste een inzet van Vivianne Miedema af op de binnenkant van de paal.

China - tweevoudig winnaar van de Algarve Cup - zocht de gelijkmaker, maar veel kansen leverde dat niet op. De paar keer dat de Chinese vrouwen wel gevaarlijk werden voor het Nederlandse doel, voorkwam doelvrouw Angela Christ een tegentreffer.

Acht EK-deelnemers in Portugal

Oranje speelt de Algarve Cup als voorbereiding op het Europees kampioenschap, dat komende zomer in Nederland wordt gehouden. De Oranje Leeuwinnen spelen in de groepsfase nog tegen Australië (komende vrijdag) en Zweden (maandag 6 maart).

Naast Nederland en Zweden doen ook EK-deelnemers Denemarken, Noorwegen, Portugal, Rusland, Spanje en IJsland mee aan de Algarve Cup.

Het EK wordt gespeeld van 16 juli tot en met 6 augustus in Breda, Enschede, Deventer, Doetinchem, Utrecht, Rotterdam en Tilburg. Nederland is ingedeeld in poule A met België, Denemarken en Noorwegen.