'De gedachte van vasten na carnaval is bij veel mensen verdwenen'
Het carnaval is voorbij. Het is vandaag Aswoensdag en dat betekent dat de vastentijd is ingegaan voor de katholieken. "Het is een periode waarin soberheid voorop staat, waarin we bezig zijn met het gebed, denken aan mensen die het minder hebben dan wij", legt diaken Vladimir Palte in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch uit.
De vraag is of veel carnavalvierders nog weten dat carnaval bedoeld is als aanloop naar 40 dagen vasten, als voorbereiding op het Paasfeest. Palte denkt van niet. "Het carnavalsfeest heeft zich behoorlijk losgemaakt van de kerk. Mensen hebben met carnaval niet meer voor ogen om korte periode los te gaan voor de vastenperiode ingaat. Ik denk dat bij veel mensen die gedachte verdwenen is."
Palte vindt het jammer. "Omdat Pasen eigenlijk het belangrijkste feest is voor christenen, het is een veel groter feest dan het Kerstfeest. Het is mooi dat je daarvoor een periode van innerlijke zuivering ingaat, een periode van bekering. Die loutering doet de mens goed, jammer dat het langzaamaan bij bepaalde mensen verdwijnt."
Ook bij de vieringen in de kerk zijn steeds minder mensen. Het zijn vooral oudere mensen die het van huis uit hebben meegekregen, zegt Palte. "Helaas, heel erg veel jeugd zie je er niet meer tegenwoordig." Of ze allemaal hoofdpijn hebben van het feest op dinsdagavond, Vastenavond? "Ik denk het ook, maar goed, ze hebben nog de kans om 's avonds om 19.00 uur te gaan. Dan zullen ze wel uitgeslapen zijn, denk ik."