NOS NieuwsAangepast

'Amsterdam is vrij kansloos voor beste fietsstad 2017'

Wat is de beste fietsstad van Nederland? De jaarlijkse verkiezing van de Fietsersbond is vandaag begonnen.

Hoogleraar Urban Planning aan de Universiteit van Amsterdam Marco te Brömmelstroet, ook wel bekend als de fietsprofessor, vertelt welke plaatsen een goede kans maken. En welke juist niet.

"Utrecht is op dit moment heel erg goed bezig", zegt Te Brömmelstroet. Ook Nijmegen (winnaar in 2016) en Groningen (winnaar in 2002) gooien wat hem betreft hoge ogen op het gebied van fietsgemak.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, maakt dit jaar elke gemeente kans om te winnen. Fietsers kunnen in een online enquête aangeven hoe goed een plaats presteert. Is het ontspannen om door de stad te fietsen, zijn er genoeg fietsenrekken en zijn de paden goed berijdbaar?

Naast de vragenlijst verzamelt de bond ook cijfers over de infrastructuur en verkeersdrukte waar fietsers mee te maken krijgen. De vijf best scorende gemeenten worden voorgedragen aan een jury, die een eindoordeel velt. De vorige edities deden alleen gemeenten mee die zich vooraf hadden opgegeven.

"Steden moeten zichzelf uitdagen bepaalde problemen op te lossen met de fiets en het gebruik ervan te stimuleren", zegt Te Brömmelstroet. Fietsen bevordert immers niet alleen de mobiliteit, maar is ook gezond en beter voor het milieu, benadrukt hij nog eens.

Volgens de fietsprofessor maakt Amsterdam weinig kans om de prijs te winnen. "De stad is heel succesvol als het gaat om fietsen, maar is niet heel erg goed in het omarmen van fietsen als oplossing van problemen. Ik denk dat de stad zich daarmee vrij kansloos maakt in deze verkiezing."

De hoofdstad, en eigenlijk iedere stad, zou volgens Te Brömmelstroet de fietser centraal moeten stellen in het mobiliteitsbeleid. Hij geeft toe dat Amsterdam wel vooruitgang boekt. Een voorbeeld daarvan is de Sarphatistraat, een fietsstraat waar auto's te gast zijn. "Dan zie je dat fietser veel meer de ruimte hebben."

We mogen best wat trotser zijn op ons fietsbeleid in Nederland.

Marco te Brömmelstroet

Te Brömmelstroet vindt overigens dat iedere plaats in Nederland 'een fietsstad' zou moeten zijn. "Er komen niet voor niets elk jaar zo'n 150 delegaties uit het buitenland naar Nederland om te kijken naar onze fietspaden. We mogen best wat trotser zijn dat we zo vooroplopen met ons fietsbeleid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl