Trump spreekt Congres toe
NOS NieuwsAangepast

Trump noemt stokpaardjes maar hamert ook op samenwerking

President Trump heeft in een toespraak tot beide kamers van het Congres zijn plannen voor komend jaar uit de doeken gedaan. Hij zei dat hij een nieuw tijdperk wil inluiden waarin niet langer klein wordt gedacht en waarin hoop in plaats van angst en twijfel leidend is.

Hij riep Republikeinen en Democraten op samen te werken, "in het belang van het land, en in het belang van het Amerikaanse volk". Volgens hem is dat nodig om "alles wat kapot is in ons land te repareren". "Elk probleem kan worden opgelost... Dus waarom niet onze krachten bundelen en het eindelijk doen?"

Eerste toespraak Trump voor Congres

Trump kondigde onder luid applaus van de Republikeinen en onder boegeroep van Democraten in het Congres aan dat hij Obamacare ("een ramp") wil afschaffen. Hij verzekerde mensen met bestaande aandoeningen dat ze verzekerd kunnen blijven.

Infrastructuur

Verder wil hij een investering van duizend miljard dollar in infrastructurele projecten. Het geld moet komen van de overheid en het bedrijfsleven. Trump zei dat de VS zo'n zes biljoen dollar heeft geïnvesteerd in projecten in het Midden-Oosten, "terwijl onze infrastructuur hier afbrokkelt".

Het laatste grote infrastructuur-project was de aanleg van grote snelwegen onder president Dwight D. Eisenhower, stelde Trump, die geregeld door applaus van Republikeinen werd onderbroken, terwijl de Democraten geen kik gaven.

'Radicaal-islamitisch terrorisme'

Trump benadrukte verder dat hij de VS wil beschermen tegen "radicaal-islamitisch terrorisme", een term die zijn nieuwe nationale veiligheidsadviseur McMaster juist wil vermijden. "We zullen samenwerken met onze bondgenoten, onder wie onze vrienden en bondgenoten in de islamitische wereld" in de strijd tegen terreurgroep IS.

Correspondent Wouter Zwart over Trumps toespraak

Trump ging ook in op het NAVO-bondgenootschap. Hij herhaalde zijn boodschap dat andere lidstaten meer moeten gaan bijdragen. En volgens hem is die boodschap overgekomen: "Het geld stroomt binnen."

Immigratie

Ongecontroleerde immigratie noemde hij roekeloos. Bij het toelaten van nieuwe immigranten moet de VS kijken naar landen als Australië en Canada, zei Trump. Die landen kijken naar wat nieuwkomers kunnen bijdragen. Immigranten moeten zichzelf kunnen onderhouden, sprak Trump.

Binnenkort zal begonnen worden met de bouw van "een geweldige, geweldige muur" langs de grens met Mexico. Volgens hem wordt het een zeer efficiënt wapen tegen drugs en criminaliteit.

Enkele uren voor zijn toespraak zei Trump in een besloten bijeenkomst met een aantal journalisten dat hij openstaat voor een regeling om veel illegalen in de VS uitzicht te bieden op een legale verblijfsstatus. Hij zou daarmee breken met eerdere retoriek, waarin hij juist hamerde op massale uitzettingen van illegale buitenlanders. In zijn toespraak tot het Congres kwam hij hier overigens niet op terug.

Belastingen

Verder zei de president dat de VS onder zijn leiding zijn handelsbelangen beter zal verdedigen. Trump uitte kritiek op de hoge importtarieven die andere landen hanteren terwijl de VS die, volgens hem, nauwelijks heeft. Amerikaanse werknemers en bedrijven verdienen "een gelijk speelveld", zei hij.

Hij wil de belastingen voor het bedrijfsleven en voor middeninkomens fors verlagen. In dat kader sprak hij van een historische belastinghervorming, zodat de VS weer concurrerend is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl