NOS SportAangepast

Bij de turnbond gaat het minder om Sanne en Epke

Voor turntoppers Sanne Wevers en Epke Zonderland kan kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio een hele toer worden. De turnbond legt in de selectieprocedure meer dan anders de nadruk op het team. Niet op toestelspecialisten.

Bij de turnbond draait het niet meer om Sanne en Epke

De internationale turnbond FIG wil de landenwedstrijd en de meerkamp nog belangrijker maken en is daarom van plan de teams terug te brengen tot slechts vier leden, zodat de selecties voornamelijk uit allrounders bestaan.

Dat bracht de KNGU ertoe om vandaag de brede selectie bij de mannen terug te brengen tot een voorlopig basisteam. Meerkampers Bart Deurloo, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Bram Verhofstad zijn de gelukkigen.

Geen Zonderland, Van Gelder en Wammes

In tegenstelling tot de Spelen van Rio, waar Nederland voor het eerst als team aanwezig was, is er dus geen plaats voor de specialisten Zonderland (voormalig olympisch kampioen rekstok), Yuri van Gelder (voormalig wereldkampioen ringen) en Jeffrey Wammes (sprong en vloer).

Yuri van Gelder en Bram van Bokhoven

Alles draait dus om het team. "Dat wil zeggen: de optimale route voor ons is om met een team naar de Spelen te gaan. Sterker nog: het is onze ambitie om in Tokio de teamfinale (beste acht) te halen. De tweede ambitie is het winnen van twee medailles", zegt Bram van Bokhoven, bondscoach van de mannen.

Hoe zit het met Wevers?

Bij de vrouwen lag de kracht altijd al in het team. Zij werden in Rio zelfs zevende. Bondscoach Gerben Wiersma heeft tien turnsters opgenomen in zijn voorlopige selectie, onder wie Wevers, de huidig olympisch kampioene op balk.

Door als team olympische kwalificatie af te dwingen, mogen er direct vier meerkampers naar de Spelen. Die vier dingen ook mee naar de toestelfinales. Specialisten als Zonderland en Wevers kunnen uiteraard ook in het team opgenomen worden, maar voor hen heeft de FIG ook een andere kwalificatieroute bedacht. Maar daar zit wel een addertje onder het gras.

Mochten zij niet in het team worden opgenomen, dan kunnen zij zich op 'eigen houtje' kwalificeren voor Tokio door op hun eigen toestel de eindzege in het wereldbekercircuit te pakken. Maar als ze voor die optie kiezen, zijn ze wel uitgesloten van deelname aan de WK's van 2018 en 2019.

Protest

Daar zijn de KNGU en andere landen fel op tegen. Van Bokhoven: "Er zit nog een aantal haken en ogen aan, waar we nu nog geen antwoord op hebben. De internationale turnbond moet nog beslissen."

Maar zoals het er nu naar uitziet, staan Zonderland, Wammes en Van Gelder niet boven aan de lijst om met het team naar Tokio te gaan. Het einde van de oude garde? "Dan doe je ze tekort. Hun prestaties en ervaring wil ik heel graag gebruiken voor de ontwikkeling van de jongere jongens", sluit Van Bokhoven af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl