Oud-topman Shell: wij negeerden gevaren opwarming niet
Shell heeft de gevaren van de opwarming van de aarde niet genegeerd. Dat heeft oud-topman Jeroen van der Veer gezegd in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Hij reageerde op berichtgeving van De Correspondent waarover nationaal en internationaal is bericht.
Die maakten vandaag bekend dat Shell in 1986 in een uitgebreid intern rapport waarschuwde voor de gevolgen van klimaatverandering door CO2-uitstoot, maar dat het concern zich desondanks toch vooral bleef richten op fossiele brandstoffen.
"Wij hebben al in de jaren 90 gezegd dat CO2 wel degelijk een probleem kon zijn en dat het een impact op het klimaat had. Daar heeft Shell nooit kiekeboe over gespeeld", zei Van der Veer.
Boete op CO2
Shell heeft daar ook naar gehandeld, zegt de man die van 2004 tot 2009 de scepter zwaaide bij het bedrijf. "In de tweede helft van de jaren negentig zette Shell zelf een boete op alles wat CO2 produceerde. Dat deden we om veel efficiënter met energie om te gaan en omdat we verwachtten dat CO2 later belast zou worden. Het is dus niet zo dat Shell niets deed."
Volgens de kritische mediaberichten van vandaag was Shell in de jaren negentig lid van een club van oliemaatschappijen die de gevaren van CO2 bagatelliseerden. Van der Veer erkent dat. "Maar eind jaren negentig zijn we daar alweer uit gestapt omdat we het niet met ze eens waren." Waarom Shell dan in eerste instantie toch lid werd, kan hij niet zeggen.
Transitie had sneller gekund
Volgens Van der Veer kon Shell niet anders dan zich vooral richten op olie en gas, simpelweg omdat deze brandstoffen nog hard nodig zijn. "Iedere dag wordt er nog steeds heel veel aardgas en olie gebruikt."
Shell heeft wel degelijk veel initiatieven genomen op het gebied van alternatieve energiebronnen als zon, wind en waterstof, al pakte dat niet altijd even goed uit. "In het grote plaatje vind ik dat we destijds goed zijn bezig geweest met die energietransitie en dat mijn opvolgers dat keurig doorzetten."
Die overgang had wel sneller gekund. "Toen ik nog topman was zei ik al: als we een hogere prijs voor CO2 hadden gehad, was de energietransitie sneller gegaan." Hij noemt het "bijzonder" dat hij dat als topman van een oliebedrijf zei, omdat zo'n maatregel Shell veel geld zou hebben gekost. "Dat vind ik een kenmerk van goed langetermijndenken."