Een slachtoffer van een van de gifgasaanvallen van het Syrische regime, twee jaar geleden
NOS NieuwsAangepast

Rusland en China blokkeren sancties tegen Syrië

Er komen voorlopig geen nieuwe sancties tegen Syrië vanwege het gebruik van chemische wapens. Rusland en China hebben hun veto uitgesproken over een resolutie van de Verenigde Naties hierover.

De resolutie was een initiatief van Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië. Aanleiding hiervoor was een onderzoek van de VN en de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens). Daaruit bleek dat de Syrische regering achter ten minste drie aanvallen met chloorgas zit. Terreurgroep IS zou zeker één keer mosterdgas hebben gebruikt.

De Russen zetten hun vraagtekens bij dit onderzoek en vinden nieuwe sancties nu niet gepast. Die zouden de vredesbesprekingen die vorige week zijn hervat, in de wielen kunnen rijden. China sluit zich aan bij die kritiek.

Helikopters

Het is de zevende keer dat Rusland een resolutie blokkeert om de Syrische regering van president Assad te beschermen. Voor China is het de zesde keer.

In de resolutie werd een reisverbod opgelegd aan elf hoge Syrische militairen en aan tien instanties en bedrijven die banden hebben met de regering-Assad. Ook hun tegoeden zouden worden bevroren. Ook zou het verboden worden om helikopters aan Syrië te leveren. Syrische troepen hebben volgens het VN-onderzoek helikopters gebruikt om bomvaten met chloorgas te droppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl