In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Brabantse 'wonderbelegger' niet terug de cel in

De Brabantse 'wonderbelegger' Rob van den B. uit Gemert, die miljoenen euro's van beleggers verspeelde, hoeft niet terug de cel in.

De rechtbank veroordeelde hem vandaag tot een werkstraf van 240 uur en een celstraf van een jaar, waarvan 167 dagen voorwaardelijk. Omdat Van den B. al maanden in voorarrest zat, wordt hij niet meer vastgezet, meldt Omroep Brabant.

Mooie praatjes

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vijf jaar celstraf tegen Van den B. Volgens het OM verleidde de belegger zijn klanten met mooie praatjes en grote beloften.

Hij kreeg meer dan negen miljoen euro toevertrouwd van zijn klanten. Een deel werd daadwerkelijk belegd, maar met weinig succes. De rest gebruikte hij privé voor dure auto's en onroerend goed.

Vertrouwen misbruikt

Volgens de rechtbank werden beleggers niet gedwongen om hun geld te geven en is oplichting niet bewezen. Omdat het geld vervolgens privé gebruikt werd, is er volgens de rechtbank wel sprake van witwassen. Daarnaast is Van den B. ook veroordeeld voor valsheid in geschrifte en beleggen zonder vergunning.

De rechtbank rekent het Van den B. aan dat hij een deel van het toevertrouwde geld besteedde aan een luxueuze levensstijl. De man trok zich volgens de rechter niets aan van de belangen van de mensen die hem geld hadden gegeven en misbruikte hun vertrouwen.

Persoonlijk failliet

Met Van den B. ging het zelf ook bergafwaarts. Hij werd persoonlijk failliet verklaard en wegens faillissementsfraude wacht hem in mei nog een nieuwe strafzaak.

Advertentie via Ster.nl