Gustavito
NOS NieuwsAangepast

Dood troetelnijlpaard schokt El Salvador: dit slaat alles

Verdriet in El Salvador om de dood van troetelnijlpaard Gustavito. Het dier leefde in de nationale dierentuin en overleed zondag aan verwondingen, die eerder die week waren toegebracht. Door wie en waarom is voor de inwoners van El Salvador een groot raadsel.

Vorige week dinsdag was er nog niets aan de hand met Gustavito, maar de volgende morgen ontdekten de verzorgers dat het dier zich vreemd gedroeg. Het nijlpaard wilde niet eten en kwam niet meer uit het zwembad. Pas op donderdag ontdekten de verzorgers zijn verwondingen.

"Het dier zat onder de blauwe plekken en had steekwonden. Waarschijnlijk is hij aangevallen met metalen staven, messen en rotsen", vertelt Vlandan Henriquez, directeur van de dierentuin.

'We hebben werkelijk geen idee over het motief'

Wie er achter zit is nog een raadsel. Volgens Mauricio Ramirez Landaverde, de minister van Veiligheid, is het onwaarschijnlijk dat medewerkers of beveiligers ermee te maken hebben, maar ze "sluiten niets uit".

Ze vermoorden ons als vliegen, maar dit slaat alles.

Een straatverkoper

El Salvador is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Vorig jaar zijn meer dan 5278 mensen vermoord, zo'n 14 per dag. Toch leidt de dood van het nijlpaard tot verontwaardiging. Zo ook bij een straatverkoper in de stad. "We zijn inmiddels gewend geraakt aan de dood. Ze vermoorden ons als vliegen, maar dit slaat alles. Ze hebben een dier vermoord dat ons alleen maar vermaakte."

Salvadoranen delen hun verdriet op sociale media. Bij de poort van de dierentuin worden bloemen gelegd. Tot er meer bekend is in het onderzoek blijft de dierentuin gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl