NOS NieuwsAangepast

Zeeland is ontsnapt aan 'denkbare ramp'

Door economieverslaggever Gert-Jan Dennekamp

Justitie verdenkt Dow Terneuzen, een chemiereus in Zeeuws-Vlaanderen van talloze milieu-overtredingen waarbij het personeel in gevaar is gebracht. Inspecteurs van de provincie Zeeland maakten zich in 2007 zorgen over een 'inmiddels denkbare ramp'.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat er in de periode 2005-2008 bij Dow Terneuzen een groot aantal, volgens inspectiediensten "zeer ernstig incidenten" worden gemeld, die te wijten zijn aan "tekortkomingen in het onderhoud". "Het lijkt erop dat dit soort incidenten met een potentieel veiligheidsrisico in toenemende mate bij Dow voorkomt", schrijft het hoofd van de afdeling milieuhandhaving aan de officier van justitie.

Ernstige incidenten

Hij roept op tot maatregelen "teneinde een inmiddels denkbare ramp te voorkomen". Aanleiding voor zijn brief was een onderzoek naar vier ernstige incidenten op het Dow-terrein, waarbij giftige stoffen en explosieve gassen vrijkwamen. Zo ontstond bij een incident in september 2006 een "brandbare explosieve" gaswolk met een diameter van ongeveer 25 meter.

Een vonkje zou genoeg zijn geweest om de boel op te blazen, omdat "de wind richting tankpark stond, lijkt alles goed af te lopen". De incidenten hebben niet geleid tot dodelijke slachtoffers of grote milieuschade, maar uit het onderzoek blijkt dat enkele grote incidenten slechts door geluk en toeval goed afliepen.

Reacties

In een schriftelijke reactie laat Dow weten: "Het betreft incidenten waarnaar het OM nu ruim 2,5 jaar onderzoek doet en waaraan wij vanzelfsprekend volledig hebben meegewerkt. We zijn dan ook heel benieuwd naar de bevindingen van het OM, maar zo lang we die niet kennen, kunnen we niet inhoudelijk reageren. Wel vinden we het jammer dat nu de indruk ontstaat als zou Dow een onveilig bedrijf zijn. In dat beeld herkennen wij ons niet."

De provincie zegt dat er "in de periode 2005-2007 er bij Dow een relatief groot aantal incidenten heeft plaatsgevonden, waaronder enkele ernstige. De provincie heeft het OM gevraagd hier nader onderzoek naar te doen en is zelf bestuursrechtelijk opgetreden. Verder is de Dow directie indringend aangesproken op deze situatie en is verbetering geëist."

"In de navolgende jaren is er een betere situatie ontstaan; het aantal ernstige incidenten is afgenomen. Dow reageert nu beter op geconstateerde tekortkomingen en er lijkt een open communicatie over de incidenten te zijn. Inmiddels is de vergunningsituatie ook verbeterd doordat circa honderd deelvergunningen zijn vervangen door één integrale vergunning voor het gehele complex. Deze integrale vergunning beperkt de risico's voor de omgeving nog verder en is gunstig voor de handhaving bij Dow."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl