Een vluchteling achter de tralies in een detentiecentrum in Libië
NOS NieuwsAangepast

Unicef: reizen door Libië levensgevaarlijk voor kinderen

Unicef maakt zich grote zorgen over de veiligheid van vluchtelingenkinderen in Libië. Volgens de kinderrechtenorganisatie komen seksueel misbruik en agressie daar geregeld voor en lopen de vluchtelingen groot gevaar.

De reis door Libië is volgens Unicef voor veel vluchtelingen een van de gevaarlijkste ter wereld, vooral voor vrouwen en kinderen. Dat komt doordat ze gebruikmaken van mensensmokkelaars en dat brengt gevaren met zich mee, zegt de organisatie.

Jon (14) uit Nigeria kan dat beamen. "Mijn reis van Nigeria naar Libië was verschrikkelijk en gevaarlijk. Het kan alleen God zijn geweest die me in de woestijn heeft gered. Er was geen voedsel, geen water, niets. De jongen die tijdens de reis naast me zat, stierf."

"De Sahara en de zee. die vergeet je nooit"

Unicef zegt dat de situatie gevaarlijker is geworden voor vluchtelingen, doordat de EU heeft afgesproken met Libië om het migranten moeilijker te maken om de Middellandse Zee over te steken. Unicef denkt dat er daardoor mogelijk meer migranten stranden in het land.

Veel vluchtelingen komen volgens Unicef terecht in detentiecentra in Libië. Die centra worden gerund door de overheid of milities. De omstandigheden zijn er zwaar, zegt Unicef.

De VN-organisatie dringt er bij overheden en de EU op aan om de gevluchte kinderen te beschermen en maatregelen te nemen. Unicef roept hen op om kinderen niet meer in vreemdelingenbewaring te plaatsen.

  • UNICEF / UN052793 / Romenzi
    Een jongetje staat in de slaapzaal in het detentiecentrum
  • UNICEF / UN052827 / Romenzi
    Migranten zitten op matrassen in de slaapzaal van een detentiecentrum
  • UNICEF / UN052613 / Romenzi
    De migranten zitten vast achter tralies in het detentiecentrum in Libië

Het 9-jarige Nigeriaanse meisje Kamis is ook uit haar land gevlucht. Ze is bij aankomst in Libië, net als veel andere vluchtelingen, opgepakt en vastgezet. Ze zit nu al zeven maanden in een Libische gevangenis.

"Ze behandelen ons als kippen", vertelt Kamis. "Ze slaan ons, geven ons geen schoon water of goed eten. Ze pesten ons. Veel mensen sterven hier, door ziekte of de kou."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl