NOS NieuwsAangepast

Onrustig in centrum Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro blijft het onrustig op het Tahrirplein. De regering gaf aan het begin van de avond het bevel om het plein te ontruimen, maar dat is niet opgevolgd.

De situatie is nog altijd chaotisch. Vanaf gebouwen rond het plein zijn brandbommen naar demonstranten gegooid. Ook is automatisch geweervuur gehoord.

Vicepresident Suleiman deed later op de avond nogmaals een dringende oproep aan de anti-Mubarak-demonstranten om naar huis te gaan. Hij zei dat het regime de boodschap van de betogers begrepen heeft. "De gesprekken met de oppositie kunnen alleen beginnen als de protesten ophouden", aldus Suleiman.

Paarden en kamelen

Er waren woensdag urenlange gevechten op het plein, tussen aanhangers en tegenstanders van president Hosni Mubarak. Ze gingen elkaar te lijf met stokken en messen en ze bekogelden elkaar met stenen. Volgens officiële cijfers zijn daarbij één dode gevallen en 600 gewonden.

Het geweld werd zo goed als zeker aangesticht door aanhangers van Mubarak. Al rijdend op paarden en kamelen sloegen ze in op de demonstranten. Volgens de anti-regeringsbetogers gaat het om agenten in burger en arme mensen die door het regime betaald zijn om de situatie te laten escaleren. De regering ontkent dat.

Oppositieleider Mohamed Elbaradei beschuldigt de regering van intimidatie. "Dit bewijst opnieuw dat er een crimineel bewind is dat crimineel gedrag vertoont." Hij is bang dat de gevechten uitmonden in een bloedbad.

ElBaradei heeft het leger gevraagd de demonstranten te beschermen tegen de aanvallen van de Mubarak-aanhangers.

Leger

Het leger hield zich vandaag grotendeels afzijdig. Het probeerde met tanks om de partijen uit elkaar te houden, maar de rol van de militairen bleef beperkt.

Eerder vandaag deed het leger een oproep aan de tegenstanders van Mubarak om hun acties te beëindigen, maar die trokken zich daar niets van aan. Ze willen dat de president direct vertrekt en niet pas in september, zoals hij gisteren bekendmaakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl