Marine Le Pen
NOS Nieuws

Nieuwe beschuldiging van fraude bij Front National

Een voormalig medewerker van het rechtse Front National van Marine Le Pen heeft nieuwe beschuldigingen geuit van financiële fraude bij de partij. Er loopt al een onderzoek naar het Front National voor misbruik van EU-geld. Binnenkort zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk.

Oud-medewerker Gael Nofri zegt dat hij in september 2011 in dienst kwam bij het Front National om het campagneteam te versterken, meldt de nieuwssite Mediapart. "Maar in 2012 kreeg ik te horen: 'Er is een probleem. We moeten dit doen op een contract van het Europees Parlement.'" Nofri weigerde dat naar eigen zeggen. Hij wilde niet onder contract staan bij het Europees Parlement terwijl hij daar helemaal niet voor werkte.

4500 euro

Later dat jaar zou Nofri een contract hebben gekregen om met de accountant van het Front National te werken, maar hij zegt dat hij "nooit voet heeft gezet" in het kantoor van de accountant.

Volgens onderzoekers is er bewijs dat Nofri maandelijks 4500 euro betaald kreeg als assistent van Jean Marie Le Pen, lid van het Europees Parlement en tevens vader van Marine en oud-leider van het Front National. Nofri daarover: "Ik ben nooit Jean-Marie Le Pens assistent geweest."

In opspraak

Le Pen, naast presidentskandidaat ook lid van het Europees Parlement, kwam in december ook al in opspraak omdat medewerkers van haar betaald werden door het Europees Parlement, maar vooral in Parijs werden ingezet als partijmedewerkers van het Front National.

Het Europees Parlement eiste dat Le Pen het salaris van de assistenten, een bedrag van bijna 300.000 euro, terugstort in de kas van Brussel. De betalingen aan de medewerkers vonden plaats in de jaren 2011 en 2012.

Le Pen ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan, en weigert het geld terug te betalen. Daarom wordt nu een deel van haar eigen salaris ingehouden.

Lijfwacht en kabinetschef

Franse justitie begon twee maanden geleden een onderzoek naar het Front National, wegens verdenking van fraude, schending van vertrouwen en valsheid in geschrifte.

Vorige week pakte de politie twee medewerkers van Le Pen op, haar lijfwacht Thierry Legiers en haar kabinetschef Catherine Griset.

Afgelopen vrijdag kwam Marine Le Pen niet opdagen voor een politieverhoor. Ze weigert mee te werken aan het fraude-onderzoek in de maanden tot aan de verkiezingen. Ze kan niet gedwongen worden om naar het politieverhoor te komen, omdat ze een speciale status geniet als lid van het Europees Parlement.

De presidentsverkiezingen in Frankrijk zijn op 23 april en 7 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl