Diego Maradona met Wim Jansen in de vriendschappelijke interland op 22 mei 1979 tegen Nederland.
NOS VoetbalAangepast

27 februari 1977: Maradona debuteert in het Argentijns elftal

Een jochie nog. Maar wel een eigenzinnig jochie. Dat was Diego Armando Maradona toen hij op 27 februari 1977 zijn debuut maakte in het Argentijns elftal. Op de dag af veertig jaar geleden.

Maradona was zestien jaar en vier maanden oud toen hij in La Bombonera, het fameuze stadion van Boca Juniors, mocht invallen in het vriendschappelijke duel met Hongarije. En dan te bedenken dat het schoffie uit de sloppenwijk Villa Fiorito pas 11 wedstrijden voor Argentinos Juniors in de benen had.

Maar bondscoach César Luis Menotti stond nu eenmaal bekend om zijn voorliefde voor sigaretten en artistieke voetballers. En dus wilde hij dat jochie wel eens aan het werk zien.

Diep in de tweede helft, bij een 4-1 stand voor Argentinië, gonsde zijn naam door het stadion. Het geluid zwol aan toen Leopoldo Luque, die al drie keer gescoord had, in de 61ste minuut naar de kant werd geroepen. Hij werd vervangen door een jochie met lange zwarte krullen: Ma-ra-do-naaaaa!

Maradona was meteen een publiekslieveling. Het plaatste Menotti voor een duivels dilemma voor het WK van 1978: de jonge, onvoorspelbare Maradona of toch Mario Kempes? De fans wilden Maradona, Menotti koos voor Kempes.

Neeskens

De woedende Maradona moest ruim twee jaar wachten op een terugkeer in de nationale ploeg. Die terugkeer kwam op 22 mei 1979 in een wedstrijd ter ere van het 75-jarig bestaan van de FIFA in Bern tegen Nederland.

In die wedstrijd (0-0, Argentinië wint na strafschoppen) maakte Maradona hardhandig kennis met Johan Neeskens. En Nederland met Maradona.

"Hier ligt dus Maradona", constateerde commentator Theo Reitsma onderkoeld na een harde tackle van Johan Neeskens, "die heet het nieuwe wonder van Argentinië te zijn. Al is het nog wat vroeg om daar luidruchtig over te zijn."

Reitsma eerst sceptisch, later lyrisch

Jaren later zou diezelfde Reitsma commentaar geven bij Argentinië-Engeland in de kwartfinales van het WK in Mexico en was hij een andere mening toegedaan.

Bij de tweede goal van de Argentijnse tovenaar, een solo vanaf eigen helft, gooide hij alle registers open.

"Maradona. Dit is allemaal fantastisch. Hij laat iedereen staan, alsof ze er niet zijn. Maradona. Oooh, oooh...! Alle twijfel is weg. Dít is de beste voetballer van het wereldkampioenschap!"

  • AFP
    Diego Maradona aan de bal in 1977.
  • AFP
    Diego Maradona in 1977
  • ANP
    Diego Maradona in 1982.
  • ANP
    Diego Maradona met de wereldbeker in 1986.
  • ANP
    Tranen bij Diego Maradona na de verloren WK-finale in 1990.
  • AFP
    Diego Maradona heeft gescoord tegen Griekenland op het WK in 1994. Kort daarna wordt hij betrapt op efedrine.
  • EPA
    Diego Maradona als supporter op de tribune bij de achtste finale van het WK in 2006 tussen Argentinië en Mexico.
  • AFP
    Een uitzinnige Maradona nadat hij zich als bondscoach met Argentinië heeft geplaatst voor het WK in 2010.
  • AFP
    Bondscoach Maradona troost Lionel Messi na de 4-0 nederlaag tegen Duitsland op het WK in 2010.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl