NOS VoetbalAangepast

UEFA-voorzitter Ceferin waarschuwt voor Trump en brexit

Als de Amerikaanse president Donald Trump zijn omstreden plannen voor een inreisverbod van inwoners van zeven overwegend islamitische landen tot uitvoer brengt, kunnen de Verenigde Staten de organisatie van het WK voetbal in 2026 op hun buik schrijven.

Dat valt op te maken uit een interview dat UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin gaf aan The New York Times. Ook de gevolgen van een brexit kunnen grote gevolgen hebben voor de voetballerij, zegt de UEFA-baas.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin

"Als spelers vanwege politieke of populistische besluiten niet naar de Verenigde Staten kunnen reizen, kan het WK er niet worden gehouden", aldus de Sloveense voetbalbaas, die ook vice-voorzitter van de wereldbond FIFA is. "Hetzelfde geldt voor fans en journalisten. Het gaat hier om het WK. Iedereen moet daarbij aanwezig kunnen zijn, ongeacht nationaliteit."

Hoewel het inreisverbod voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen is afgewezen door een federale rechtbank, werkt de regering-Trump aan een nieuw voorstel.

Amerikaanse interesse

De Verenigde Staten grepen als favoriet naast het WK van 2022, dat aan Qatar werd toegewezen. Bestuursleden van de Amerikaanse voetbalbond hebben hun interesse getoond in de organisatie van het WK van 2026, al dan niet in combinatie met Mexico. Van een officiële kandidatuur is nog geen sprake.

In december 2018 moeten alle bids binnen zijn bij de FIFA, dat pas in mei 2020 zal besluiten wie het mondiale eindtoernooi mag organiseren.

Overigens zijn de Verenigde Staten ook in de race voor de Olympische Spelen van 2024. Het Internationaal Olympisch Comité kiest in september tussen Parijs en Los Angeles.

Geen Britse finales meer?

De 49-jarige Ceferin, die in september Michael van Praag versloeg in de verkiezing van een opvolger van de in opspraak geraakte UEFA-voorzitter Michel Platini, waarschuwde ook voor de gevolgen van de brexit.

Als de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie leidt tot strengere visumregels, zullen in de toekomst minder vaak finales in Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland worden gehouden.

Ceferin noemde het voorbeeld van verdediger Serge Aurier van Paris Saint-Germain, die eerder dit seizoen toegang werd geweigerd tot Engeland omdat er nog een rechtszaak tegen hem liep in Frankrijk.

Dat zou vaker kunnen voorkomen, waarschuwt Ceferin. "Neymar en Lionel Messi hebben beiden procedures (wegens belastingontduiking, red.) tegen zich lopen. De Champions League-finale is dit jaar in Cardiff. Stel je voor dat ze die twee niet zouden binnen laten."

De kans dat Messi en Neymar dit jaar de finale van de Champions League halen, is overigens klein. In de achtste finales verloren zij met FC Barcelona de heenwedstrijd met liefst 4-0 van Paris Saint-Germain, de club van Aurier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl