NOS WielrennenAangepast

Entreegeld voor een wielerkoers? In Kuurne peinzen ze er niet over

Kuurne-Brussel-Kuurne was gisteren andermaal een feest. Niet alleen voor de wielerfans die superster Peter Sagan weer konden zien triomferen, maar ook voor het grote publiek dat zoals altijd gratis langs het parcours kon plaatsnemen en van het wielercircus mocht smullen. Ideaal dus voor een dagje uit.

Maar of dat nog lang het geval zal zijn? De helft van de organisatoren van wielerkoersen denkt dat het heffen van entreegeld in de toekomst onvermijdelijk is. Temeer daar veel organisatoren moeite hebben de financiering rond te krijgen. Kassa's langs het parcours zouden uitkomst bieden.

Bij Kuurne-Brussel-Kuurne denken ze er echter niet over om geld te vragen. "De eerste vier, vijf jaar zeker niet. Mensen willen hun helden aanraken. Daarom willen we de ruimte tussen de ploegbussen vrijlaten", zegt koersdirecteur Peter Debaveye.

Gezeur om geld

Patrick Lefevere, manager van QuickStep, is het gezeur om geld in de wielrennerij zat. "In de WorldTour zijn onze budgetten verdubbeld. Ploegen moeten maar fuseren in plaats van voortdurend janken dat ze niks verdienen. Less is more."

Toch zou Lefevere wel betalen om naar een wielerkoers te gaan. "Ja, want dat is bij andere sporten ook zo."

Vijf euro moet kunnen. Je ziet toch Tom Boonen voorbij komen. En Peter Sagan met zijn baard.

Bram Tankink

Omwonenden van wielerkoersen zullen er vermoedelijk blij mee zijn indien er kassa's langs het parcours komen, aangezien in dat geval waarschijnlijk minder overlast veroorzaakt zal worden. De liefhebber krijgt er bovendien wel wat voor terug als hij entreegeld betaalt, denkt Lotto-renner Bram Tankink.

"Vijf euro moet kunnen. Je ziet toch Tom Boonen voorbijkomen. En Peter Sagan met zijn baard. En achteraan Bram Tankink, die al zestien jaar zijn best doet."

Sagan sprint naar zege in Kuurne

De toeschouwers in Kuurne reageren wisselend bij de gedachte aan entreeprijzen. "Ik denk dat er veel mensen zullen afhaken", zegt de een. "Voor start en aankomst wil ik wel betalen, maar niet langs het parcours", zegt de ander.

En weer een ander: "Er is geen enkele sportmanifestatie waar je topatleten gratis aan het werk kan zien. Het is een luxe, maar dat is België!"

En dus genieten ze er in ieder geval van zolang het kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl