Tafel Studio Voetbal 26 februari 2017
NOS VoetbalAangepast

'Haal Hawk-Eye terug voor Ajax-Feyenoord'

Het gaat aan tafel bij Studio Voetbal over de topper Feyenoord-PSV (2-1), over uitblinker Jens Toornstra, bankzitter Dirk Kuijt en natuurlijk over de doellijntechnologie die van beslissende betekenis was.

"Normaal gesproken hadden we helemaal geen discussie gehad", stelt oud-Ajacied en -international John van 't Schip over de eigen goal van Jeroen Zoet. "Alleen door het systeem is het nu een doelpunt."

'Breng Hawk-Eye naar Amsterdam voor Ajax-Feyenoord'

"Sneu voor Zoet", zegt Bert van Marwijk. "Hij pakt een bal van de lijn en pakt de bal op. Veel keepers zullen hetzelfde hebben gedaan zonder dat we het weten."

'Er zal nog maar een keer zoiets gebeuren'

Het Hawk-Eye-systeem hing in de eerste helft van het seizoen in de Arena en nu, in de tweede seizoenshelft, in De Kuip. Arno Vermeulen pleit ervoor om het systeem voor de Klassieker Ajax-Feyenoord op 2 april weer even terug te brengen naar Amsterdam.

"Het is het overwegen waard", vindt de voetbalcommentator. "Je kunt het systeem voor 40.000 euro terughalen, dacht ik. Het verschil tussen Feyenoord en Ajax is zo klein, vijf punten, het is zo'n belangrijke wedstrijd. Er zal nog maar een keer zoiets gebeuren."

'Toornstra gaf doorslag'

Jens Toornstra maakte zondag het openingsdoelpunt. De middenvelder kreeg de voorkeur boven Dirk Kuijt. Van Marwijk was onder de indruk van het optreden van Toornstra. "In tactisch opzicht gaf hij de doorslag ten opzichte van Andrés Guardado."

"Toornstra liep steeds weg bij Guardado", aldus Van Marwijk. "Guardado is een uitstekende speler, maar van nature geen verdedigende middenvelder. Hij volgt veel de bal, maar moet op die positie meer positioneel denken. Toornstra is enorm vooruitgegaan, veel slimmer geworden. Hij loopt goed en lijdt zelden balverlies."

'Toornstra gaf de doorslag'

Ook Eljero Elia viel op bij Feyenoord, onder meer door Santiago Arias twee keer door de benen te spelen. "Mooi om dat te doen in deze wedstrijd", aldus PEC Zwolle-trainer Ron Jans. "Het biedt goede hoop voor Oranje", aldus Vermeulen. Van 't Schip vond de hele linkerkant van Feyenoord, met ook Terence Kongolo en Tonny Vilhena, indrukwekkend.

'Pijn Kuijt voelen we allemaal'

Voor één Feyenoorder verliep de zondag anders dan gehoopt. Aanvoerder Dirk Kuijt bleef negentig minuten op de bank. "Niet leuk voor Dirk, maar ik kan de keuzes van Giovanni van Bronckhorst begrijpen", aldus Van Marwijk.

"Met Toornstra hebben ze meer controle op het middenveld", vervolgt de oud-trainer van de Rotterdamse club. "Daar kan Kuijt niks aan doen, maar hij is op tien gewoon meer een aanvaller. Ik denk dat Dirk zich voor de rest van het seizoen meer moet richten op de positie aan de rechterkant voorin."

'We voelen allemaal de pijn van Dirk Kuijt'

Ron Jans breekt een lans voor Kuijt. "Zijn komst is voor honderd procent goed geweest voor Feyenoord. In zijn schaduw heeft ook een speler als Karim El Ahmadi zich als leider kunnen ontwikkelen."

"Hij speelt misschien minder, maar hij is ook belangrijk in de kleedkamer", zegt Van 't Schip. Vermeulen: "Het eerste jaar was hij onmisbaar, maar nu is dat gekanteld in het kampioensjaar. De pijn van Dirk Kuijt voelen we allemaal. Dit kan het besluit over zijn toekomst beïnvloeden."

Van Marwijk ziet het dit jaar niet komen van een afscheid: "Dirk gaat niet stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl