Luchthaven Kuala Lumpur onderzocht op gif
NOS NieuwsAangepast

Geen sporen zenuwgas op vliegveld Maleisië

Onderzoek op de luchthaven van Kuala Lumpur heeft geen sporen van zenuwgas opgeleverd. De Maleisische autoriteiten lieten het onderzoek uitvoeren nadat vrijdag bekend was geworden dat de Noord-Koreaan Kim Jong-nam met zenuwgas is vermoord.

Een team van chemische, biologische, radiologische en nucleaire experts van de politie voerde het onderzoek uit en ook experts gevaarlijke stoffen van de brandweer en leden van het Maleisische atoomenergieagentschap waren erbij betrokken.

10 mg fataal

De halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un werd op 13 februari onwel nadat twee vrouwen hem iets in het gezicht hadden gewreven. Hij slaagde erin om hulp te vragen op de luchthaven, maar overleed binnen 20 minuten, onderweg naar het ziekenhuis.

Uit laboratoriumonderzoek in Maleisië is gebleken dat hij is vergiftigd met het zenuwgas VX.

"De dosis was zo hoog dat zijn hart, zijn longen en eigenlijk alles moet zijn aangetast", zegt de Maleisische minister van Volksgezondheid. Volgens hem is 10 milligram VX al fataal. Hij gaat ervan uit dat de bij Kim Jong-nam gebruikte hoeveelheid groter was.

De twee vrouwen die het zenuwgas VX in zijn gezicht smeerden, werden onmiddellijk gearresteerd. Het zijn een Indonesische en een Vietnamese. Ook een Noord-Koreaan zit vast. Vier Noord-Koreaanse mannen die vlak na de aanslag het vliegtuig naar Noord-Korea namen, worden ook verdacht.

De Indonesische zou 90 dollar hebben gekregen voor de aanslag. De vrouwen zeggen dat ze dachten dat het een onschuldige olie was die ze in het gezicht van Kim moesten smeren en dat het om een grap ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl