Drie miljoen liter mest bedekt weiland Aalten
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Boer in Aalten nog dagen bezig met opruimen mest-vloed

Het gaat nog enkele dagen duren voordat alle mest is opgeruimd die van de week wegstroomde uit een silo in het Gelderse Aalten. De silo waaide donderdagavond laat om als gevolg van de storm. Naar schatting van de boer zat er zo'n drie miljoen liter mest in de silo.

De opruimwerkzaamheden zijn op dit moment in volle gang. De betrokken boer verwacht nog een aantal dagen bezig te zijn.

Mestsilo

De opruimwerkzaamheden worden in de gaten gehouden door waterschap Rijn en IJssel. Maar de boer is in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de sanering.

Volgens de eigenaar van de mestsilo heeft het in Aalten in 15 jaar niet zo hard gewaaid. Inmiddels zijn er dijkjes aangelegd en worden sloten, beekjes en de restanten van de gescheurde silo leeggepompt. De mest wordt uitgereden op het land van de eigenaar. Mest uitrijden is sinds vorige week donderdag weer toegestaan in Nederland.

Geen grote vissterfte

In eerste instantie sloeg het waterschap Rijn en IJssel alarm omdat met de mest ook grote hoeveelheden ammoniak zouden zijn vrijgekomen. Maar bij metingen heeft het waterschap in de nabijgelegen Schaarsbeek geen abnormale waarden gemeten.

Een woordvoerster verwacht dan ook geen grote vissterfte, zegt ze bij Omroep Gelderland. Doordat donderdag veel regen is gevallen, stond er zo veel water in de beek dat de mest sterk werd verdund.

Advertentie via Ster.nl