NOS SchaatsenAangepast

Verbij wil geen favoriet zijn voor WK-titel, maar is het wel

Eerder dit seizoen vonden de eerste Europese kampioenschappen sprint plaats in Thialf. Alle afstanden bij de mannen werden gewonnen door Nederlanders. Ronald Mulder was twee keer de snelste op de 500 meter en Kjeld Nuis heerste - zoals hij het hele seizoen al deed - op de 1.000 meter. Maar de titel? Die ging naar Kai Verbij.

Verbij en Mulder gaan voor podium WK sprint

Bij afwezigheid van titelverdediger Pavel Koelizjnikov is Verbij de grote favoriet bij de WK sprint in Calgary. Logisch, toch? "Je hebt Nico Ihle, je hebt Kjeld Nuis", countert Verbij. "Ook Lorentzen en Ronald Mulder kunnen een goed klassement rijden."

Allemaal namen die Verbij versloeg bij de EK eerder dit seizoen. En als hem gevraagd wordt naar kanshebbers buiten Europa, volgt een lange stilte. "Poeh...".

Dus is de kans groot dat Verbij na Jan Bos, Erben Wennemars, Stefan Groothuis en Michel Mulder de vijfde Nederlandse wereldkampioen sprint wordt. Verbij, zichtbaar ongemakkelijk: "Wie weet? Ik ga mijn best doen."

Mulder durft wel

In tegenstelling tot Verbij is Ronald Mulder niet vies van een beetje bravoure. Bij de EK won hij beide dagen op de 500 meter, maar verloor te veel op de 1.000 meter om een kans te maken op het podium. Maar het snelle ijs in Calgary zou wel eens in zijn voordeel kunnen zijn.

"Ik heb twee hele goede 500 meters nodig", beseft de jongste Mulder. "Maar ik ga zeker voor het podium. Dat durf ik wel te zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl