Marit Bjørgen viert de wereldtitel met haar zoontje
NOS SportAangepast

WK-record voor langlaufvedette Bjørgen

Langlaufster Marit Bjørgen heeft voor de vijftiende keer in haar carrière een wereldtitel veroverd. Daarmee nam ze het record over van de Russin Jelena Välbe, die veertien keer wereldkampioene werd.

De 36-jarige Bjørgen maakte dit seizoen haar rentree nadat ze eind 2015 moeder was geworden en liet direct zien het langlaufen nog niet verleerd te zijn. Bij de WK in Lahti greep de zesvoudig olympisch kampioene goud op de skiatlon (7,5 km klassieke stijl en 7,5 km vrije stijl).

Alleen de verrassende Finse Krista Parmakoski kon de Noorse volgen, maar na een zinderende demarrage op het laatste klimmetje kwam de winst van Bjørgen niet meer in gevaar.

Sergej Oestjoegov gaat als eerste over de finish in Lahti

Stok Sundby stuk, goud voor Oestjoegov

Sergej Oestjoegov greep in Lahti bij de mannen het goud op de skiatlon. De Rus was na 15 kilometer klassieke stijl en 15 kilometer vrije stijl Martin Johnsrud Sundby net te snel af.

De 24-jarige Oestjoegov en de 32-jarige Sundby maken dit wereldbekerseizoen de dienst uit en ook in Finland waren de twee een klasse apart. Beiden gingen op jacht naar hun eerste individuele wereldtitel en de strijd leek met een eindsprint beslist te gaan worden.

Maar zover kwam het niet, want de Noor gleed op het slotklimmetje uit, brak een stok en was op slag kansloos. Hij vocht met een nieuwe stok voor wat hij waard was, maar de Rus hield simpel stand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl