Asscher als minister in de Tweede Kamer

Asscher kiest voor Kamer als hij geen premier wordt

PvdA-leider Asscher wil alleen in een nieuw kabinet als hij premier kan worden. Zo niet, dan zal hij zijn partij net als zijn voorganger Samsom vanuit de Tweede Kamer leiden, zegt hij in een interview in de Telegraaf.

Hij zegt dat hij niet 100 procent zeker weet wat hij gaat doen, maar noemt het wel "het meest waarschijnlijke" scenario dat hij fractievoorzitter wordt.

"In de Kamer wil ik zorgen dat het geluid van de PvdA goed te horen is. Kiezers moeten ook denken: ik heb die stem uitgebracht op Asscher en ik zie dat hij daar goede dingen mee doet."

Nooit Kamerlid geweest

Asscher is nu vicepremier en minister van Sociale Zaken. Hij is nooit Kamerlid geweest. Hij was wethouder in Amsterdam, toen hij door oud-PvdA-leider Samsom naar 'Den Haag' werd gehaald.

De meeste partijleiders kiezen ervoor hun partij vanuit het kabinet te leiden. Het voordeel van partijleider in de Tweede Kamer is dat die niet gebonden is aan de afspraken die in de ministerraad worden gemaakt en zich politiek kan profileren. Voor Samsom koos bijvoorbeeld oud-VVD-leider Bolkestein ervoor om fractievoorzitter te blijven. Dat was in de jaren 1994-1998 onder het eerste paarse kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl