NOS NieuwsAangepast

De Stemming van Vullings en Van Weezel: de openingszet voor formatie is gegeven

De VVD wil samenwerken met D66 en CDA. Dit was voor Max van Weezel het grootste nieuws uit het allereerste lijsttrekkersdebat bij NOS radio 1. "Het is de openingszet van de kabinetsformatie", aldus Van Weezel in de verkiezingspodcast De Stemming van Vullings en Van Weezel. Ook leek er tijdens het debat iets moois te ontstaan tussen premier Rutte en GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver. "Hij ging naast Klaver op de eerste rij zitten en bood hem zelfs een kopje cappuccino aan."

Voor Joost Vullings was het moment van het debat de 'handshake' tussen Lodewijk Asscher en Jesse Klaver waar vooral Klaver op aandrong. "Je ziet Klaver die hand uitsteken en je merkt: Asscher heeft er geen zin in", aldus Vullings. "Hij vindt het een trucje en daar werkt hij niet aan mee." Uiteindelijk schudde Asscher toch de hand van Klaver.

Krol en cijfers

Verder gaat het in aflevering vier van deze speciale podcast over de verkiezingscampagne van NOS Met het Oog op Morgen over de campagneman van de week: Henk Krol van 50Plus. Hij schoot in eigen voet door de verlaging van de AOW-leeftijd eerst tot breekpunt uit te roepen en vervolgens toe te moeten geven dat het wel gepaard gaat met lagere uitkeringen voor de gepensioneerden. Krol heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij niet goed is in cijfers. "Toen hij voorman werd van 50Plus heeft hij eerst het boekje pensioenen voor dummies aangeschaft", zegt Max van Weezel.

Ook analyseren Vullings en Van Weezel waarom Sybrand Buma van het CDA stoïcijns blijft terwijl hij van alle kanten met hem geflirt wordt. "Hij wijst alle avances af, van Asscher, Klaver en Rutte", zegt Van Weezel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl