De economie groeit sneller dan verwacht. Maar merken we dat ook?
Dankzij een sneller groeiende economie is er voor het eerste in tien jaar een begrotingsoverschot. Dat is goed nieuws voor het huishoudboekje van het kabinet, maar merkt de kiezer dat ook in zijn of haar portemonnee?
Na een aantal crisisjaren trekt de economie sinds eind 2013 weer aan. Vorig jarig groeide de economie met 2,1 procent:
Toch is het gemiddelde inkomen van Nederlanders, ondanks een fors dalende werkloosheid, volgens het CBS de afgelopen jaren minder hard gestegen dan de rest van de economie. Alleen eind 2015 en begin 2016 was de groei tijdelijk hoger, maar daarna vlakte die weer iets af.
Een deel van de economische groei komt dus niet terecht bij werknemers, maar bij bedrijven en de overheid.
Overigens profiteren sommige mensen wel degelijk indirect van de groei bij bedrijven en de overheid. Dat komt bijvoorbeeld doordat onder de grootste beleggers van Nederland veel pensioenfondsen zitten. Die pensioenfondsen beleggen namens de deelnemers: burgers dus.
Ouderen
Als we kijken naar de koopkracht valt op dat niet alle leeftijdsgroepen in Nederland even hard profiteren van de economische groei. Cijfers over 2016 zijn nog niet beschikbaar, maar de jaren daarvoor profiteerden vooral de huishoudens waarbij de kostwinner jonger dan vijftig was.