Rutte, Van der Staaij en Roemer bijten het spits af
NOS Nieuws

Roemer en Rutte in de clinch over verlagen AOW-leeftijd

VVD-lijsttrekker Rutte en SP-leider Roemer vlogen elkaar tijdens het eerste lijsttrekkersdebat direct in de haren, over de AOW-leeftijd. Rutte verweet Roemer dat hij met het verlagen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar de rekening doorschuift naar de volgende generatie.

Volgens Rutte financiert de SP de AOW-verlaging "uit potten die we net op orde hebben". Dat ouderen zich op AOW met 65 jaar hadden verheugd noemde hij zielig, "maar het is simpelweg onvermijdelijk dat die leeftijd stap voor stap wordt verhoogd. Anders wordt het onbetaalbaar". Het terugdraaien van de leeftijd kost volgens Rutte 12 miljard euro.

Roemer wees erop dat veel mensen boven de 65 vrijwilligerswerk doen bij onder meer voetbalclubs en in bejaardenhuizen. Rutte noemde het fantastisch dat Nederland met vrijwilligerswerk samen met Denemarken koploper is, maar dat het daar niet om gaat.

Zware beroepen

SGP-leider Van der Staaij vond net als de VVD dat de SP de rekening doorschuift naar "onze kinderen en kleinkinderen". "Inhoudelijk is het heel goedkoop, maar financieel heel duur", zei hij. Wel wees hij erop dat er een oplossing moet komen voor mensen met zware beroepen, zoals stratenmakers.

Het debat is nog tot 18.00 uur te zien en te horen in Nieuws & Co op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl