De Leidse horecaondernemer Edwin Dietz moet zijn windschermen weghalen
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Slechts vijf van 180 Leidse terrassen voldoen aan de regels

Van alle Leidse terrassen voldoen er vijf aan de strenge regels van de gemeente. Dat schrijft Omroep West; die constatering staat in het Uitvoeringsprogramma bouwtoezicht voor dit jaar.

Toezichthouders hebben alle 180 terrassen in de stad gecontroleerd op vergunningen. Ook hebben ze gekeken naar parasols, windschermen en het meubilair. In 135 gevallen blijken de terrassen in strijd met het bestemmingsplan, bij 70 is er sprake van illegale bouwwerken en bij 110 worden ook nog andere regels geschonden.

Handhaven

Voor 1 april - de start van het terrasseizoen - krijgen de Leidse horecaondernemers te horen voor welke overtredingen zij alsnog een vergunning kunnen aanvragen en welke ze ongedaan moeten maken. Vanaf die datum gaat de gemeente handhaven.

CDA-raadslid Joost Bleije vindt dat de terrasregels hun doel voorbij schieten. "Deze regels over centimeters zijn funest."

De strenge voorschriften leidden eerder al tot irritatie. Edwin Dietz van lunchroom Catwalk klaagde bijvoorbeeld dat zijn terras na negentien jaar niet langer is toegestaan. Hij moet zijn windschermen weghalen en denkt omzet mis te lopen doordat het plein waar zijn lunchroom aan ligt nogal winderig is. Op Facebook kreeg hij veel bijval van andere ondernemers.

Advertentie via Ster.nl