Hennepkwekerij
NOS Nieuws

Hennepkwekers stalen voor zo'n 70 miljoen euro aan elektriciteit

Illegale hennepkwekers hebben het afgelopen jaar bij elkaar zo'n 136 miljoen kilowattuur (kWh) elektriciteit gestolen. Volgens Netbeheer Nederland liepen de netbeheerders daardoor ruim 70 miljoen euro mis.

In 2016 werden ongeveer 4300 illegale hennepkwekerijen opgerold. Het jaar ervoor waren dat er ruim 4500, die bij elkaar 139 miljoen kWh aan stroom verbruikten.

Netbeheer Nederland schat dat jaarlijks zo'n 1 miljard kWh illegaal wordt afgetapt voor hennepplantages. Dat is volgens de organisatie meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken.

Energiediefstal zorgt vaak voor onveilige situaties. Geknoei met aansluitingen vergroot de kans op kortsluiting en brand, zegt Netbeheer Nederland.

Geen belasting

Illegale hennepkwekers en andere energiedieven die worden betrapt, moeten de gestolen stroom netto (dus zonder energiebelasting) terugbetalen aan de netbeheerder. Dieven betalen daardoor 70 procent minder dan de prijs die consumenten betalen. Frauderen met energie is daardoor erg aantrekkelijk onder criminelen.

Netbeheer Nederland heeft niet bekendgemaakt hoeveel er het afgelopen jaar is verhaald op de betrapte energie-aftappers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl