De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
NOS Nieuws

Zeldzame uithaal Noord-Korea naar bondgenoot China

Noord-Korea heeft in een verklaring uitgehaald naar buurland China. Het land krijgt het verwijt "naar de pijpen van de Amerikanen te dansen" door voorlopig geen kolen meer uit Noord-Korea te importeren. De uithaal is opvallend, omdat China de enige bondgenoot is van Noord-Korea.

In de verklaring van het Noord-Koreaanse persbureau KCNA wordt China niet bij naam genoemd, maar er wordt verwezen naar "een buurland dat vaak beweert op goede voet met Noord-Korea te staan".

Rakettest

Vorige week zaterdag maakte China bekend tot het einde van het jaar geen kolen meer in te voeren vanuit Noord-Korea. De maatregel is een reactie op de rakettest die Noord-Korea de week ervoor uitvoerde. Veel landen, waaronder de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan, noemden de test een provocatie door het regime van Kim Jong-un.

De regering van de Amerikaanse president Trump riep China kort na de test op om de druk op Noord-Korea op te voeren. China is dus Noord-Korea's enige grote bondgenoot, maar keurt het kernprogramma en de rakettesten van de Noord-Koreanen af. China steunt de veroordeling door de Verenigde Naties van de laatste test.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl