Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker
NOS NieuwsAangepast

Niemand zit meer te wachten op de mening van Juncker

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Het moest hét grote kunststuk van Jean-Claude Juncker worden: zijn visie op de toekomst van de EU. De plannen zouden worden gelanceerd bij een Europese top over een maand in Rome. De EU viert daar het 60-jarig bestaan en Juncker wilde daar de aftrap geven voor een nieuwe toekomst voor de EU. Maar niemand zit meer op zijn visie te wachten en de regeringsleiders hebben Juncker de wacht aangezegd.

Onze eigen premier Mark Rutte loopt daarbij voorop. Hij ziet heel weinig in een diepgravende discussie over de EU. Rutte gelooft niet langer in de federalistische vlucht naar voren die Juncker in gedachten heeft en hij staat daarin zeker niet alleen. Een groep van Noord-Europese landen, onder leiding van Duitsland, zoekt elkaar steeds vaker op om samen op de Europese rem te trappen.

Kopgroep

De groep zat eind vorig jaar zelfs al een keer echt bij elkaar. De premiers van Nederland, Zweden en Denemarken reisden naar Berlijn en trapten daar een informele Noord-Europese samenwerking af. Inmiddels hebben België, Luxemburg, Oostenrijk en de Baltische staten zich ook aangesloten bij de groep. Ze willen dat de EU zich voorlopig gaat richten op onderwerpen als asiel en economie en van veel andere Europese bemoeienis willen ze af.

Daarnaast willen ze als kopgroep meer vaart kunnen maken, vooral op economisch vlak, zonder de hele tijd te hoeven wachten op de ‘zwakkere broertjes’ in Zuid- en Oost-Europa.

Rutte met zijn Duitse, Oostenrijkse en Deense collega's op een EU-top in Malta

Het lijkt erop dat Junckers 'verklaring van Rome' nu een kort document zal worden over precies die thema’s. Afgesproken zal worden dat Europa zich inderdaad zal richten op een beperkt aantal grote thema’s en op verschillende snelheden tussen landen. Volgens sommigen, onder wie Eurocommissaris Frans Timmermans, zal die flexibeler omgang de redding van de EU kunnen zijn. Anderen zien hierin de eerste stap naar het einde van de EU en het ontstaan van een sterkere Noord-Europese samenwerking.

Frustratie

Juncker blijft ondertussen gefrustreerd achter in zijn kantoor Brussel. Zijn vuistdikke stuk om de EU te redden en te versterken verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. De frustratie bij hem loopt zo hoog op dat deze week opnieuw werd gespeculeerd over een vertrek van Juncker na de top in Rome.

Deze geruchten worden steevast ontkend, maar Juncker schuift zijn frustratie inmiddels niet langer onder stoelen of banken. Hij is teleurgesteld in zijn werk en had meer verwacht van zijn voorzitterschap van de Europese Commissie.

Juncker probeert zijn toekomstvisie de komende weken nog te redden maar steeds minder Europese leiders lijken er nog naar hem te willen luisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl