Jozias van Aartsen opent de burgemeestersconferentie in Den Haag in 2016
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Van Aartsen neemt afscheid van Den Haag

Een politiestoet, fanfarekorps, militairen en het Haagsch Studenten Schutters Korps. Het komt allemaal aan bod vandaag bij het afscheid van burgemeester Jozias van Aartsen. Na bijna negen jaar stopt Van Aartsen (69) als burgemeester van zijn geboortestad Den Haag.

Op 27 maart 2008 werd Van Aartsen geïnstalleerd als burgemeester. Hij zou hij tot december 2017 aanblijven, maar in oktober maakte hij bekend dat hij eind deze maand stopt. Hij wil daarmee zijn opvolger meer tijd geven om zich in te werken voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Geen rondvaart

De gemeenteraad van Den Haag neemt tijdens een speciale raadsvergadering afscheid van de burgemeester. Aansluitend aan de vergadering is er een receptie in de Fokker Terminal.

De gasten zouden per boot naar de Fokker Terminal worden vervoerd. Maar dat gaat vanwege de storm niet door. "Het zou eerder uitwaaien dan uitzwaaien worden, met deze storm. Dat is geen waardig afscheid", vertelt Peter Duivesteijn, directeur van de stichting aan Omroep West. De gasten worden nu met bussen naar de Fokker Terminal worden gebracht.

Op het afscheid vanmiddag zijn er speeches van de commissaris van de koning Jaap Smit, burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en staatssecretaris Sander Dekker namens het kabinet. De vergadering wordt live uitgezonden op de website van de gemeente Den Haag.

Hoogte- en dieptepunten

De burgemeester is trots op de skyline van Den Haag en het nieuwe silhouet dat die met zich meebrengt. Het bezoek van Obama in 2014 was een hoogtepunt in zijn carrière.

Maar zijn carrière kent ook dieptepunten. "In 2015 was de fatale arrestatie van Mitch Henriquez in het Zuiderpark. En ik denk aan de brute moord op juwelier Ruud Stratmann in 2012. Dan voel je als burgemeester de emoties door de stad golven. Zijn weduwe is daar haast bovenmenselijk mee omgegaan, door op te roepen tot kalmte", vertelt Van Aartsen in de Volkskrant.

De mishandeling van Mitch Henriquez werd vastgelegd op camera

De 42-jarige Mitch Henriquez overleed in juni 2015, een dag nadat hij door enkele agenten op hardhandige wijze was aangehouden bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag. Na zijn dood braken in de Schilderswijk rellen uit. Twee agenten staan momenteel terecht.

Stille tocht voor Mitch Henriquez

Begin deze maand werd bekendgemaakt dat Pauline Krikke de nieuwe burgemeester wordt van Den Haag. Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad.

Krikke heeft ervaring als burgemeester: van 2001 tot 2013 bekleedde zij die functie in Arnhem.

Wat Van Aartsen gaat doen is nog niet bekend, maar een ding is uitgesloten: de Eerste Kamer. "Daar heb ik me al een paar keer niet zo positief over uitgelaten", vertelde hij dinsdag aan Omroep West.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl