NOS NieuwsAangepast

Weerman Marco Verhoef: storm gaat vanaf 16.00 uur pas echt beginnen

De waarschuwingen voor de storm stromen de hele dag al binnen, maar de echte heftige windstoten hebben we nog niet gevoeld. "Vanaf 16.00 uur gaat de storm pas echt beginnen", zegt weerman Marco Verhoef in het NOS Radio 1 Journaal.

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor vijf provincies. "Dat betekent dat er echt wel iets aan de hand is", legt Verhoef uit. "De storm is het zwaarst langs de kust in Noord- en Zuid-Holland. Daar kan het zelfs heel even windkracht 10 zijn. Maar ook in het binnenland krijgen we zware windstoten."

Code oranje voor vijf provincies

De waarschuwing voor de storm duurt tot middernacht. "In Zeeland en Zuid-Holland zal de storm al eerder voorbij zijn, maar de rest van het land zal er tot 00.00 uur wel last van hebben", zegt Verhoef.

Je moet vooral opletten voor de windstoten. Dat zijn korte krachtige beuken die gevaarlijk zijn voor automobilisten en fietsers.

Marco Verhoef

Verhoef waarschuwt mensen die de straat op moeten. "Je moet vooral opletten voor de windstoten. Dat zijn korte krachtige beuken die gevaarlijk zijn voor automobilisten en fietsers. Die windstoten zijn soms wel 100 kilometer per uur."

  • Gerard Boukes / NOS Ooggetuige
    Een kitesurfer op zee tijdens de storm
  • AFP
    Storm in het zuiden van Engeland

De storm komt via de Waddeneilanden ons land binnen. Daarvoor raasde storm Doris (zo wordt de storm genoemd in Engeland) al door Ierland en Engeland. "Ik hoorde dat er veel huishoudens zonder stroom zitten in Ierland. Daar zal wel een mast zijn omgevallen door de wind", vertelt Verhoef. Ook in Engeland waren er harde windstoten, zoals te zien is op bovenstaande foto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl